Помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Джеймс О'Брайън е заявил в интервю за Tanjug, че основният риск на Балканите са "локалните битки", които се превръщат в политически конфликт и засягат целия регион.

"Основният риск е северната част на Косово и заплахата от отцепване на част от Босна и Херцеговина. KFOR както и EUROFOR в Босна и Херцеговина, са там, за да предотвратят малки местни конфликти. Имаме добро сътрудничество със Сърбия и Косово в техния опит да разрешат рисковете от насилие на север и мисля, че имаме шанс за политически процеси, които ще се справят с причините за насилието", е коментирал О'Брайън.

На въпрос "защо САЩ подкрепят прехода на Косово към стандартите на НАТО и защо на Прищина е позволено да придобива безпилотни самолети, когато според резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН единствените разрешение въоръжени сили в Косово са тези на KFOR, О'Брайън е заявил, че "резолюция 1244 е установила процес за обсъждане на бъдещето на Косово".

"Този ​​процес доведе до независимостта на Косово. Косово има право да защитава своята територия, без да застрашава своите съседи. Като цяло това е стъпка напред към стабилността в региона и за това страната ще има подкрепата на САЩ", е подчертал О'Брайън.

Коментирайки блокадата на диалога между Белград и Прищина и "факта, че Албин Курти отказва да разговаря с президента на Сърбия Александър Вучич и да сформира Съюза на сръбските общини", О'Брайън е отговорил, че САЩ подкрепят формирането на Съюза на сръбските общини.

"Мисля, че има около 400 асоциации в цяла Европа и това би бил този модел. По отношение на напредването на диалога имаме и други инструменти като Плана за растеж на Западните Балкани, който е насочен към укрепване на сътрудничеството като движението на хора и стоки и други практически въпроси. Мисля, че това е ключовото. Фокусираме се върху детайлите на диалога, но в регион с 18 милиона души трябва да се намерят начини да си сътрудничим и да осигурим на хората по-добър живот. Това трябва да намалии част от напрежението", е допълнил О'Брайън.