Четирима души, сред които епископ, са ранени при нападение с нож по време на служба в асирийска църква край Сидни – инцидент, който австралийската полиция определи като "терористична атака“, съобщават Reuters и вестник The Sydney Morning Herald.

Атаката в църквата "Христос Добрият Пастир“ в предградието на Сидни Уейкли е терористична атака, мотивирана от подозрения за религиозен екстремизъм, съобщиха правоохранителните органи.

Полицията е арестувала извършителя на място. Тийнейджърът е бил неутрализиран в църквата, тъй като атаката предизвика протести и сблъсъци край сградата между служители на реда и разгневена тълпа от последователи на епископа, които настояваха заподозреният за нападението да им бъде предаден.

Признаването на атаката за терористична позволява на полицията да използва извънредни правомощия при разследването.

Полицията може да спира и претърсва хора и превозни средства, да изисква доказване на самоличността на граждани, да влиза и претърсва помещения и превозни средства или да поставя кордон, като блокади на пътя – при това без изрична заповед.

Миналата седмица мъж намушка с нож хора в търговския център Westfield Bondi Junction в Сидни. В резултат на атаката бяха убити шестима души, а няколко други – сред които и бебе, бяха хоспитализирани в критично състояние. Нападателят бе ликвидиран от полицията.