Държавният глава на Франция Еманюел Макрон и председателят на Европейската комисия  Урсула фон дер Лайен започнаха поредица от срещи с китайските лидери в Пекин - разговори, които биха могли да определят нов курс за отношенията на Блока с Пекин след години на обтегнати връзки, отбелязва Reuters.

Макрон проведе разговори с премиера Ли Цян, преди да се срещне с президента Си Дзинпин.

По-рано Ли се срещна и с Фон дер Лайен, която преди първото си пътуване до Китай, откакто встъпи в длъжност като председател на ЕК през 2019 г., заяви, че Европа трябва да "намали риска“ дипломатически и икономически от заемащия все по-твърда позиция Китай.

"И Европа, и Китай извлякоха огромни ползи от тези отношения, но отношенията между ЕС и Китай станаха по-сложни през последните години и е важно да обсъдим заедно всички аспекти на нашите отношения днес“, заяви Фон дер Лайен преди срещата с Ли.

Ли на свой ред заяви, че партньорството с ЕС и Франция е в "нова отправна точка“ и двете страни трябва да се придържат към "взаимно уважение и печелившо сътрудничество“.

Отношенията на Европа с Китай през последните години се влошиха поради редица въпроси, включително обвинения в нарушаване на правата в Синдзян-уйгурския регион, блокиран инвестиционен пакт, критики към прозрачността на Китай по отношение на COVID-19 и нежеланието на Китай да осъди Русия за нейната инвазия в Украйна.

Макрон, говорейки след пристигането си късно в сряда, подчерта, че Европа трябва да се противопостави на намаляването на търговските и дипломатическите връзки с Китай и да отхвърли това, което някои определят като "неизбежна спирала" на напрежение между Китай и Запада.

От своя страна Китай е нетърпелив да гарантира, че Европа няма да последва това, което вижда като ръководени от САЩ усилия за ограничаване на възхода му, и има поне надежди за преодоляване на разделенията с Франция.

"Очаква се посещението на Макрон да доведе до конкретни резултати в разширяването на икономическото и търговското сътрудничество между Китай и Франция, както и да увеличи политическото взаимно доверие“, написа изданието Global Times в редакционна статия.

"Заслужава да се отбележи, че различни сили в Европа и САЩ обръщат голямо внимание на посещението на Макрон и упражняват влияние в различни посоки“, коментира Global Times. "С други думи, не всеки иска посещението на Макрон в Китай да премине гладко и успешно“, обобщава изданието.

И Макрон, и Фон дер Лайен поясниха, че искат да убедят Китай да използва влиянието си върху Русия, за да се постигне мир в Украйна или поне Пекин да не окаже пряка подкрепа на Москва в конфликта.

Макрон повдигна войната и въпроса за достъпа на френските компании до китайските пазари в разговорите си със Си, според резюме, публикувано от Елисейския дворец.

Някои анализатори предполагат, че дуото може да възприеме ролята на "добро ченге, лошо ченге“, като дружелюбният Макрон насърчава "рестартирането“ на връзките между Китай и ЕС, а Фон дер Лайен настоява за обсъждане на по-трудните въпроси и червените линии в тези отношения.