Изпепеляващата гореща вълна, наречена "Клеон“, обхвана територията на цяла Гърция, като метеоролозите очакват днешният ден да се окаже най-горещият ден досега. В Централна Гърция и Тесалия са отчетени температури, достигащи до изпепеляващите 44 градуса по Целзий, отбелязва електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

В отговор на високите температури Генералният секретариат за гражданска защита издаде спешни препоръки към гражданите. Те подчертават необходимостта от изключителна предпазливост и вземане на необходимите предпазни мерки, за да се предпазят хората от потенциалните опасности, породени от горещата вълна.

Властите подчертават важността хората да бъдат внимателни, особено лица от уязвими групи и в райони, където се очакват високи температури. Тази повишена осведоменост е от решаващо значение за предотвратяване на здравословни проблеми, свързани с топлината, като топлинно изтощение и топлинен удар, се казва в разпространеното съобщение.

Главният секретариат на Гражданска защита е алармирал съответните държавни служби, както и районите и общините в цялата страна да бъдат в повишена готовност.  Отбелязва се, че последният метеорологичен бюлетин, издаден от Гръцката национална метеорологична служба (HNMS), прогнозира понижение на температурите, главно в източните и северните части на страната, но от неделя.

Очаква се обаче горещата вълна да продължи до средата на следващата седмица, като температурите ще варират от 39 до 40 градуса по Целзий в континенталните части на източната ни съседка.