След необичайно високите температури, достигащи на места до 30 градуса по Целзий, държавите в Централна Европа и на Балканите сега са покрити от сняг, предава Euronews.

В някои части на Австрия вали сняг от вторник, въпреки че през уикенда времето бе повече от лятно. По-специално, планинският проход Пахател в Каринтия бе покрит със сняг, а по множество пътища в района движението е възможно само с вериги. Бури причиниха няколко катастрофи.

Спешните служби се опасяват, че поради тежестта на снега дървета може да паднат върху пътища и електропроводи.

Сняг и дъжд паднаха на места в Хърватия, а северозападната част на страната бе покрита от снежна пелена. Местните жители се надяват да няма студове, за да не пострадат цъфналите овошки.

В Румъния след два дни жега температурата на въздуха падна рязко с почти 20 градуса по Целзий. Истинска зима дойде в град Клуж-Напока в северозападната част на страната. Ако във вторник термометрите там показваха 25 градуса, то в сряда вече бяха едва четири.

Планинските райони на Босна и Херцеговина, както и столицата на Сараево също бяха покрити със сняг, въпреки че преди това температурата там достигнаха почти 30 градуса, което не е типично за пролетния сезон на Балканите.