Управляващата в Гърция "Нова демокрация“ прекрати партийното членство на евродепутата Мария Спираки на фона на продължаващо разследване за измама, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Спираки няма да може да се кандидатира на общонационалните избори следващата година, докато статутът й не бъде възстановен.

В четвъртък главният прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши поиска свалянето на имунитета на Спираки и Ева Кайли, евродепутат от редиците на социалистите, задържана по подозрение в корупция, пране на пари и извършване на измама.

"Въз основа на доклад за разследване, получен от Европейската служба за борба с измамите (OLAF), има подозрение за измама в ущърб на бюджета на ЕС във връзка с управлението на парламентарните надбавки, и по-специално по отношение на възнагражденията на акредитираните парламентарни сътрудници“, подчертава Кьовеши в изявление.

В отговор на новината по време на посещение в Брюксел късно в четвъртък, премиерът на южната ни съседка Кириакос Мицотакис описа случая като "много сериозен“.