Изправени пред постоянния ръст на цените на храната и горивата, сред македонските потребители преобладава мнението, че плащат най-високите цени в сравнение с някои по-развити европейски държави, пише електронното издание на скопския вестник "Нова Македония"

Македонските граждани влизат “неподготвени" в битката с все по-високите цени на основните продукти и горивата, които в последната седмица достигнаха максималното ниво. През миналия месец в Северна Македония беше забелязана нова рекордно голяма стъпка на инфлацията. Държавният институт за статистика на Македония пресметна, че разходите за живот са се повишили с 18,7 процента в сравнение със същия месец миналата година. В сравнение с август, инфлацията показва 1,6 процента нагорее и сочи тенденция за забързване в сравнение с периода юли — август, когато показа 1,3 процента. Двигател на ръста отново е храната, като я следват битовите сметки. При храната, ръстът на годишното ниво се изчислява на 28,7 процента, а при битовите сметки — 19,4 процента. Скъпата храна предизвиква и поскъпване на услугите в хранително-вкусовия сектор, и така, според сметките на статистите, през септември цените в ресторантите са поскъпнали с 26,1 процента в сравнение със същия месец миналата година. При храната, най-бърз месечен ръст има цената на млякото. За един месец цената на млякото, сиренето и яйцата е скочила със 7,3 процента. На годишно ниво ръстът се изчислява на 36 процента. Хлябът, на годишно ниво, има най-висок ръст на цената — от 47,7 процента.

Изправени пред по-високите цени в магазините и с намалена платежоспособност, сред македонските потребители, които нямат възможност да задоволят всекидневните си потребности от храна, преобладава мнението, че плащат най-високите цени в сравнение с някои по-развити европейски държави, където заплатите се извисяват много над македонската минимална заплата от 18 000 македонски денари (570 лв), която и получава по-голямата част от населението. Тези дни в обществото отново се носи информацията за по-ниските цени на определени продукти в държавите от региона в сравнение с цените в Германия и други европейски държави. В списъка с продукти, които са по-евтини в Германия отколкото в Северна Македония, влизат различни хранителни продукти, както и средства за хигиена, дрехи и обувки. Защо това е така и защо цените на храната и на горивата в Северна Македония са много по-високи отколкото в европейските държави, въпреки че, от друга страна, стандартът на живот и платежоспособността тук са много по-ниски отколкото в развитите европейски държави?

Германските потребители плащат по-ниска цена за маслото, а средните потребители в Сърбия например отдавна са го заменили с по-евтиния и не толкова качествен продукт — маргарин. Опаковка от 250 грама масло в супермаркет в Германия може да се купи за 2,29 евро (270 денара или 9 лева), докато в магазините в Северна Македония то е доста по-скъпо.

Млякото на германските пазари преди началото на кризата струваше едно евро, а сега струва едно евро и 10 цента, но в Северна Македония цената на млякото е двойно по-висока отколкото в Германия. Особено големи са разликите с цените на химическите продукти за домакинството.