Днес в Брюксел се провежда нов кръг от преговори между Белград и Прищина, в който ще участват върховният представител на ЕС Жозеп Борел, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Косово Албин Курти. Темата на срещата е френско-германското, тоест европейското предложение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, с подкрепата на специалния представител Мирослав Лайчак, ще проведе отделни срещи с Александър Вучич и Албин Курти от 16 часа, след което ще последва съвместна среща, съобщиха от пресслужбата на ЕС.

Темата на срещата е, както беше посочено, предложението на ЕС за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.

Накрая е предвидено изявление пред медиите от върховния представител Жозеп Борел, се казва в съобщението.

ЕС: Целта е и двете страни ясно да приемат европейското предложение

Борел заяви, че диалогът е в решаващ етап и се надява страните да бъдат конструктивни и да се възползват от тази уникална възможност.

Целта на срещата е двете страни ясно да приемат европейското предложение за нормализиране на отношенията, отбеляза посредникът в диалога Мирослав Лайчак.

Преди диалога френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и италианският премиер Джорджия Мелони изпратиха писма до президентството в Белград и правителството в Прищина.

САЩ очакват конструктивен подход

САЩ също очакват конструктивен подход от Вучич и Курти по отношение на европейското предложение, подчертаха от Държавния департамент.

В разговор с президента на Сърбия специалният съветник на Държавния департамент Дерек Шоле приветства "постоянния ангажимент на Сърбия за конструктивно ангажиране“ и посочи, че подписаните по-рано споразумения трябва да бъдат изпълнени, което включва създаването на Община на сръбските общини (ОСО - фактическа сръбска автономия в Косово).

ОСО е приоритет за Белград, червените линии са известни

За Белград приоритет е ОСО, чието формиране Прищина отхвърля, а червените линии, както отбеляза по-рано държавният глава, са признаването на независимостта на Косово и мястото му в ООН.

Косовските сърби виждат същността на преговорите в прилагането на споразумението от преди 10 години. Очаквания за новия кръг от диалог изрази заместник-председателят на Сръбската листа Игор Симич.

Прищина относно предложението: Добра основа за по-нататъшни дискусии

Прищина също повтори позицията си по европейското предложение.

Прищина, след разговорите между Дерек Шол и Албин Курти, обяви, че планът е добра основа за по-нататъшни преговори за нормализиране на отношенията.

Какво съдържа европейският план?

Френско-германското, т.е. европейското, предложение е нова преговорна рамка, в която Белград и Прищина трябва да намерят решение на косовския въпрос, обяви по-рано президентът Вучич и потвърди, че то изисква Белград да приеме членството на Прищина в ООН.

Планът, с който не е напълно запозната обществеността, съдържа 10 точки.

Най-трудната за Белград част е точка 4, която гласи, че "Сърбия няма да се противопостави на членството на Косово в която и да е международна организация", заяви Вучич на заседанието на Скупщината по косовския въпрос, но отбеляза, че няма да допусне Прищина в ООН и че никога няма да признае независимостта на Косово.