Има градове, които Украйна не може да си позволи да загуби, сред тях е Липци в Харковска област, отбелязва американският телевизионен канал CNN в репортаж от района.

При пристигането на журналистите улиците в населеното място са били обхванати от пламъци след осем въздушни удара, нанесени от руснаците часове по-рано. Но военнослужещите от 13-та бригада на Националната гвардия "Харта“ трябва да оцелеят, защото "залогът тук е огромен“.

"Безмилостното настъпление на руснаците има ключова цел: ако превземат Липци, те ще могат да поставят Харков, втория по големина град в Украйна, в обсега на артилерията си“, обяснява CNN.

Командирът на бригадата Александър казва, че неговите бойци са били едни от първите, които са започнали да отблъскват новата офанзива на руснаците в Харковска област, започнала преди почти две седмици. По думите му Москва се бие с обучени професионални войници.

"Виждаме това в тяхното оборудване и тактика. Те не изпращат никого да атакува“, добави Александър.

На въпрос дали укрепленията са готови за изненадваща руска атака, той отговори:

"Нищо не беше готово тук. Нищо. Просто нищо. Всички позиции са изградени от ръцете на пехотата“, признава той.

По думите му доскоро градът е бил относително спокоен.

"Само преди три седмици цивилните живееха спокойно тук, всичко беше наред, но сега повечето къщи са разрушени“, отбеляза командирът.

На свой ред командирът на 92-ра щурмова бригада Артун споделя, че неговите бойци използват нови полски снаряди, но сега военните стрелят само по 10 пъти на ден, докато през есента са произвеждали по стотина изстрела.

Според Артун дроновете са голям проблем.

"Имам шрапнели като сувенири“, показва той останките от руски дрон Lancet, които все още са в ръката и стомаха му, защото хирурзите не успели да ги извадят. "Но има определени действия, които могат да ви спасят от дронове“, уверява той.

Благодарение на сигнал от честотен скенер военният засякъл приближаването на друг дрон "Орлан“, поради което Артун се преместил в укритие.

"Той поглежда към небето и вижда дрон, който лети над главата му. Командва дрипава единица, олицетворяваща проблемите с човешката сила, пред които е изправена Украйна през третата година от войната. Някои от тях, като него, са ранени пехотинци, които са били преместени по-далеч от фронта. Други са старши, а за един от екипа му това е първи ден в артилерията“, обясняват журналистите.