Англосаксонците отново са си поставили  за цел да лишат Русия от политически, икономически и културен суверенитет. Това заяви секретарят на Съвета за сигурност (СС) на Руската федерация Николай Патрушев на съвещание за сигурността в северозападната част на Русия, предаде ТАСС.

"Мощта и потенциалът на Русия винаги са дразнели Запада. Историята показва многократни опити за отслабване на руската държава и завземане на нейните ресурси. Помним всички военни походи на нашата земя, както и как са завършили“, заяви Патрушев.

Според него в момента "англосаксонците отново са си поставили за цел да лишат Русия от политически, икономически и културен суверенитет, включително да използват украинския неонацистки режим за осъществяване на коварни русофобски планове“.

Преди това Патрушев обяви допълнителни мерки за гарантиране на безопасността на гражданите в северозападната част на страната на фона на активизирането на диверсантите на територията на Руската федерация.

На 2 април Патрушев обвини НАТО, че обучава диверсанти за операции срещу Русия, като подчерта активното им участие в конфликта в Украйна.

Той отбеляза, че целта на НАТО е да отслаби Русия и това се потвърждава от стратегическата концепция и изявленията на нейното ръководство за готовност за война.