Нидерландия ще достави изтребители F-16 на Украйна след завършване на обучението на пилотите й, съобщава Bloomberg, като припомня, че заедно с Дания страната е начело на създадената наскоро международна коалиция за изтребители за военните на Киев.

Правителството на Нидерландия е започнало разговори с американски служители през последните седмици, за да окаже натиск върху администрацията на Джо Байдън да даде "зелена“ светлина светлина за доставките на самолетите, разкрива източник на агенцията. След месеци на натиск от Киев и съюзническите правителства Байдън обяви миналата седмица, че САЩ ще подкрепят усилията за обучение на украински пилоти.

Нидерландия и Дания ръководят коалицията за обучение на пилоти, подкрепяна от Обединеното кралство и Белгия. Нидерландското правителство вече проучва и обсъжда възможни планове за трансфер със своите съюзници, уточни един от източниците на медията. Въпреки желанието това да се направи "възможно най-скоро“, обучението на пилоти, планирането на разполагането и логистиката може да отнеме много месеци.

В момента Нидерландия разполага с 42 изтребителя F-16, 24 от които се използват от армията и не могат да бъдат изпратени в Украйна до средата на 2024 г. Дузина от останалите 18 самолета трябваше да бъдат продадени на Draken International, но правителството забави предаването на самолетите през декември без обяснение, позовавайки се на търговска поверителност.

Въпреки че все още не е взето окончателно решение, Украйна може да получи някои от самолетите, които са за продажба, или някои от 24-те самолета, които в момента са в експлоатация, през следващата година, в зависимост от графика за обучение. Нидерландия поддържа летателната годност на всички свои самолети F-16 чрез редовна поддръжка, уверяват от редакцията.

Говорител на Министерство на отбраната заяви в четвъртък, че правителството ще обмисли възможна доставка на F-16 на Украйна на по-късна дата. Тя добави, че обучението на пилоти вече е приоритет.

По-рано този месец премиерът Марк Рюте заяви, че няма "табу“ по въпроса за изпращане на изтребители в Украйна. Офисът на Рюте отказа да коментира възможността за прехвърляне на F-16.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан на свой ред заяви, че САЩ ще работят със съюзниците си през следващите месеци, за да определят кога и от кого ще бъдат доставени самолетите. Най-вероятният сценарий в този момент е, че САЩ няма да изпратят F-16 в Украйна, а вместо това ще разчитат на доставки от други страни.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин отбеляза, че САЩ признават "лидерството на Нидерландия в координирането и използването на способностите на други съюзници за предоставяне на важна помощ на Украйна“ след телефонен разговор с нидерландския си колега Кайса Олонгрен.

Към днешна дата Нидерландия е предоставила около 1,6 милиарда евро военна помощ на Украйна от началото на руската инвазия, като само доставеното оборудване възлиза на 732 милиона евро.