Командирът на нидерландските военновъздушни сили, генерал Арну Столман, очаква изтребителите F-16 да се издигнат в небето над Украйна това лято, пише The Guardian.

"Ще се подредят още това лято", е заявил той.

Британското издание припомня, че Белгия, Дания, Нидерландия и Норвегия са обещали да предоставят на Украйна около 80 изтребителя F-16 американско производство - оборудване, за което украинските сили настояват повече от година. Програмата за вдигане на самолетите във въздуха обаче беше прекъсната поради забавяне на доставките и обучението.

Според генерала процесът на обучение на пилотите и наземния персонал за управление на самолетите е бил труден.

"Не само пилотите се нуждаят от обучение, техниците и персоналът по поддръжката също се нуждаят от задълбочено обучение. Осигуряваме цялостно обучение за поддръжка, така че те да могат да поддържат самолета ефективно. Така че всичко трябва да съвпадне", е заявил той.

Нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен също е заявила, че първите доставки на самолетите за Украйна трябва да се осъществят това лято и е отвърнала на критиките за забавянето на фона на съобщенията, че Киев е разочарован от темпото на обучение на пилотите:

"F-16 са наистина много по-сложни от системите, които украинските ВВС са използвали досега... Не можеш просто да прескочиш няколко стъпки, трябва да преминеш през всяка стъпка от процеса, но и ние искаме да ги доставим възможно най-бързо."

Посочва се, че Украйна е чакала месеци, за да започне да използва изтребителите, и се надява въвеждането им да промени динамиката на войната, като принуди Русия да възприеме по-консервативна тактика при атаките си в районите, разположени по-близо до границата.

"Руснаците ще бъдат принудени да променят тактиката си. Ние ще можем да удряме по-ефективно техните самолети и ракети и за тях ще бъде много трудно да продължат да използват управляеми бомби от типа ФАБ, които трябва да изстрелват на разстояние от 50 до 70 км", е мнението на авиационния експерт и бивш украински военен пилот Анатолий Храпчински.