Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин бе посрещнат с червен килим и помпозна церемония в китайската столица – картина, която се различава драстично от визитата на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен през юни, коментират в редакцията на американското издание Newsweek.

След като кацна във вторник на международното летище в Пекин, руският президент бе посрещнат от китайския министър на търговията Уанг Вентао, заедно с група други официални лица, и почетен гвардейски караул.

"Въпреки че един държавен глава би получил различно посрещане от външен министър, помпозността при пристигането на Путин контрастира с това, което Антъни Блинкен получи през юни, което бе описано като доста сдържан прием“, отбелязва изданието.

Посещението на Блинкен бе първото на висш дипломат на САЩ за последните пет години на фона на мразовитите отношения между САЩ и Китай. Първоначално то бе отложено от февруари след скандал заради китайски шпионски балон, засечен във въздушното пространатво над САЩ.

Активистът за правата на човека Дженифър Зен отбеляза в публикация в социалните медии, че Блинкен е бил посрещнат само от посланика на САЩ и директора на отдела за Северна Америка и Океания на Министерството на външните работи на Китай, който е "много по-ниско ниво“.

"Няма червен килим. Няма приветливи тълпи, няма барабани“, написа Зен. "Това, според китайските стандарти и култура, е умишлено унижение“.

Newsweek се свърза с китайското външно министерство за коментар.

Потребителите на социалните медии отбелязаха как пристигането на Блинкен контрастира с грандиозното посрещане на френския президент Еманюел Макрон през април, допълнено с червен килим и поздрав на летището от първи дипломат на Пекин Ван И.

Преди посещението си Путин даде интервю за китайската държавна телевизия, в което изтъкна силните връзки между Москва и Пекин и целта за увеличаване на годишната търговия до 200 милиарда долара.

Той също така определи китайския си колега Си Дзинпин като "приятел“.

Посещението е първото пътуване на Путин извън страни от бившия Съветски съюз, откакто Международният наказателен съд (МНС), в който Китай не е член, издаде заповед за ареста му през март.