Украйна и нейните съюзници отдавна предупреждават за спешната необходимост от допълнителна американска помощ за продължаване на военните усилия на военните на Киев. Но след като Камарата на представителите и Сенатът на САЩ одобриха законопроекта за помощ от 61 милиарда долара за Украйна, възниква нов, също толкова важен въпрос: дали оръжията и боеприпасите ще пристигнат достатъчно бързо, за да могат Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да се опитат да спрат напредването на руските сили, коментират в редакцията на американскоо издание Newsweek.

Руските сили постепенно се придвижват напред, след като поеха контрола над Авдеевка на 17 февруари и се приближават до Часов Яр. В Киев са убедени, че Русия иска да поеме контрола над града до Деня на победата - 9 май. Тази седмица има съобщения за все повече и повече успехи на руските сили и на този фон експертите предупреждават, че ВСУ може да трябва да се "оттеглят към по-отбранима територия“ през следващите седмици.

"Украйна, дори въоръжена с пакет от американска помощ на стойност 61 милиарда долара, все още няма много от необходимите предпоставки, включително обучен и мотивиран персонал, за да си върне територията“, казва украинският анализатор и ветеран Виктор Коваленко. Според него, без мобилизация и обучение на повече военен персонал, ВСУ "рискуват да пропилеят този пакет от помощ на САЩ“.