Властите в Киев се опитаха да смекчат очакванията за предстоящата контраофанзива срещу силите на руския президент Владимир Путин, но много западни служители и анализатори смятат, че залозите са високи за Украйна, пише Newsweek.

"Тази контраофанзива ще промени играта по един или друг начин относно това дали Конгресът може или не да приеме допълнителен [разходен пакет] за Украйна“,заяви тази седмица председателят на комисията по външни работи на Камарата на представителите Майкъл Маккол, републиканец от Тексас, когато говорейки за помощта на Конгреса за Украйна.

Републиканският сенатор Линдзи Греъм от Южна Каролина също говори с ентусиазъм миналата седмица за контраофанзивата и много депутати от Демократическата партия изразиха подкрепа за това да се даде на Украйна това, от което се нуждае, за да даде успешен отговор на Путин.

"Залогът на контранастъплението за Украйна е необходимостта да се покаже на западните поддръжници, че инвестициите и рисковете от последната година и половина дават плодове“, пояснява пред Newsweek професорът по политически науки от Северозападния университет Уилям Рено. "Значителен провал би отворил повече политическо пространство за западните критици на помощта, особено в светлината на предстоящите избори в Европа и САЩ“.

Рино добави, че украинският президент Володимир Зеленски и неговото "правителство също трябва да покажат на украинския народ, че техните жертви не са напразни и че завладените територии могат да бъдат върнати“.

Миналия месец Наталия Галибаренко – посланик на мисията на Украйна в НАТО – изглежда се опита да намали очакванията за предстоящата контраофанзива. По време на интервю за литовската медия LRT тя подчерта, че "едно контранастъпление не може да определи хода на цялата война“. Вместо това, посочи посланикът, може да са необходими "няколко контраофанзиви" за такъв резултат.

Но една успешна контраофанзива сега "би засилила украинските предимства, като същевременно допълнително отслаби руснаците", казва Лорънс К. Риърдън, професор по политически науки в университета на Ню Хемпшир, пред Newsweek.

"Ако контранастъплението се окаже неуспешно, САЩ и европейците ще продължат да предоставят оръжие, но може да са по-отворени към мирни инициативи, които биха замразили двете линии“, каза Риърдън.

Професорът от Училището Шар по политика и управление на Университета Джордж Мейсън Марк Н. Кац посочва пред Newsweek, че неуспешна контраофанзива вероятно ще доведе до увеличаване на гласовете на Запад за оттегляне на подкрепата за Украйна.

"Те ще твърдят, че е време Украйна да се приспособи към болезнената реалност и да се съгласи на прекратяване на огъня с Русия, което оставя Москва да владее голяма част или дори цялата територия, която сега окупира“, заяви Кац. "Путин се надява това да се случи.

"За разлика от това, една успешна украинска офанзива сега – както и да е дефинирана – не само ще улесни поддръжниците на Украйна в Конгреса [в Съединените щати] да продължат да предоставят военна помощ на Украйна, но и ще затрудни нейните противници да извадят убедителен аргумент защо това не трябва да продължава", обяснява Кац.

Що се отнася до последствията на бойното поле, Дейвид Силби – доцент по история в Корнел и директор по преподаване и учене в Корнел във Вашингтон – отбелязва, че една неуспешна контраофанзива "най-вероятно ще възстанови статуквото в безизходица“.

"Освен ако руснаците нямат достатъчно сили, за да направят собствена значителна атака, ситуацията ще се върне там, където започна, макар и с много жертви“, казва Силбей. "Така че би било провал, но не и край на войната“.

В понеделник президентът Джо Байдън беше попитан за очакваната контраофанзива от Agence France-Presse. Информационната агенция съобщи, че президентът е показал подкрепата си, като "мълчаливо е вдигнал ръка и кръстосал средния пръст и показалеца си".

Байдън и много други политици са заложили политическата си репутация на това Зеленски да осуети инвазията на Путин и каузата на Украйна ще бъде много облагодетелствана от добрата контраофанзива.

Но една неуспешна контраофанзива може да има "съществени последици", уверен е Силбей.

"Както САЩ, така и Украйна обсъждат контраофанзивата от месеци, с пикантни неща за комбинирани оръжейни обучения и нови оръжия“, заяви той. Ако офанзивата се провали, това би било удар върху политическия престиж и на двете страни.