Израелските преговарящи, изпратени в Египет за сключване на примирие, не се върнаха в Кайро за по-нататъшни преговори, защото исканията на ХАМАС са "халюцинации", е заявил премиерът Бенямин Нетаняху, предаде Reuters.

Нетаняху е заявил още, че Израел няма да се поддаде на "международни диктатури" по отношение на споразумение за палестинска държава, което според него може да бъде постигнато само чрез преки преговори, без предварителни условия.

Преговорите с посредничеството на Египет и Катар, за да се опитат да постигнат примирие в Газа и да осигурят освобождаването на повече от 100 израелски заложници, държани в територията, управлявана от ХАМАС, все още не са дали резултати. Кръг от безуспешни преговори в Кайро приключи във вторник. Запитан по време на пресконференция в събота защо израелските преговарящи не са се върнали за по-нататъшни преговори, Нетаняху е коментирал: "Ние не получихме нищо, освен някои измамни искания от ХАМАС". Тези искания, е допълнил той, включват прекратяване на войната и оставяне на ХАМАС такъв, какъвто е, освобождаване на "хиляди престъпници" от израелските затвори и дори претенции към Храмовия хълм в Йерусалим.

Бенямин Нетаняху е заявил, че израелските представители в Кайро " са слушали внимателно, е нямало промяна".

В допълнение към натиска върху Нетаняху да постигне сделка с ХАМАС, хиляди израелци са се събрали пред щаба на армията в Тел Авив, за да подкрепят заложниците, които все още са в Газа. 

Атаката на ХАМАС уби приблизително 1200 души, повечето от които цивилни. Екстремистите също взеха 253 заложници, въпреки че повече от 100 от тях бяха освободени по време на краткотрайно примирие през ноември.

Въздушната и наземна офанзива на Израел оттогава опустоши голяма част от Газа, убивайки 28 775 души, повечето от които цивилни, според палестинските здравни власти, и принуждавайки почти всички над 2 милиона жители да напуснат домовете си.

По отношение на възможното "едностранно признаване" на палестинска държава Нетаняху заявява, че не може да има "по-голяма награда за тероризма". "Израел, под мое ръководство, ще продължи твърдо да се противопоставя на едностранното признаване на палестинска държава. Споразумение може да бъде постигнато само чрез преки преговори между страните, без предварителни условия", категоричен е Нетаняху.

Ръководителят на политическото крило на ХАМАС Исмаил Хания обвини Израел за липсата на напредък в постигането на споразумение за прекратяване на огъня в Газа. Хания заяви, че ХАМАС няма да приеме нищо по-малко от пълно прекратяване на военните действия, изтегляне на Израел от Газа и "край на несправедливата обсада", както и освобождаването на палестински затворници, излежаващи дълги присъди в израелски затвори.