Президентът на Украйна Володимир Зеленски е провел разговори с лидерите на европейските държави и е повдигнат въпросът за създаване на коалиция за бойни самолети. Това е съобщил Володимир Зеленски в своя Telegram, съобщиха от РБК-Украйна.

По време на преговорите са били обсъдени въпроси, свързани с началото на обучението на украински пилоти на F-16 и други типове самолети.

"Съгласихме се след бъдещи консултации с американската страна да продължим работата по официално решение за създаване на коалиция от бойни самолети за "Небесен щит на Украйна“ на следващата среща във формат Рамщайн“ , написа Зеленски.

Лидерите са обсъдили и въпроса за бъдещите доставки на самолети и създаването на необходимата инфраструктура за тях.

Трябва да се отбележи, че все още не е известна точната дата на следващата среща на формат "Рамщайн“, на която съюзниците на Украйна обсъждат предоставянето на военна помощ. Предишната такава среща се проведе на 25 май.

F-16 за Украйна



Припомняме, президентът на САЩ Джо Байдън преди няколко седмици подкрепи началото на обучението на украински пилоти на F-16. Според ръководителя на кабинета на президента Андрий Йермак това събитие бележи началото на авиационната коалиция.

В същото време все още не е взето официално решение за създаването на такава коалиция, която да се занимава с доставките на западни бойни самолети за Украйна.

Прехвърлянето на самолети може да започне след приключване на обучението на украинските пилоти. По непотвърдени данни такова обучение може да продължи около четири месеца.