Напредъкът по кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО преди срещата на върха на алианса в Мадрид този месец зависи от отговора на двете страни на исканията на Турция, заяви днес турският президентски говорител Ибрахим Калън, съобщава Ройтерс.

Турция се противопостави на присъединяването на Финландия Швеция към НАТО с аргумента, че в тях се намират хора, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г., както и поради факта, че Финландия и Швеция са спрели износа си на оръжия за Турция през 2019 г.

Докато Швеция и Финландия заявяват, че разговорите с Турция ще продължат до разрешаване на спора, Ердоган посочи в сряда, че Анкара не е получила никакви предложения по своите искания, които включват спиране на подкрепата за групировки, които Турция разглежда като терористични, екстрадиране на заподозрени лица, издирвани от Турция, и отмяна на оръжейното ембарго срещу Анкара.

Ибрахим Калън, който е и главен външнополитически съветник на президента Реджеп Тайип Ердоган, заяви пред испанския в."Ел Паис", че отговорът на Финландия и Швеция на исканията на Турция ще определи дали може да бъде постигнат напредък преди срещата на върха на НАТО в Мадрид на 29-30 юни.

"Това зависи от действията на Швеция и Финландия", каза Калън.

"Когато видим напредък по нашите искания, тогава процесът ще се придвижи напред. НАТО не е туристически, нито икономически съюз; той е съюз за сигурност, което означава, че той трябва да осигури сигурност на всички свои членки еднакво и справедливо", посочи турският президентски говорител.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви при посещение във Вашингтон тази седмица, че ще свика на среща в Брюксел в близките дни високопоставени представители от Финландия, Швеция и Турция, за да обсъдят въпроса.

За приемането на кандидатура за присъединяване към НАТО се изисква подкрепата на всяка една от 30-те страни членки. Турция заяви, че няма да промени позицията си, ако двете скандинавски държави не предприемат "конкретни стъпки" във връзка с нейните безпокойства.

Превод и редакция: БТА