Китайският президент Си Дзинпин ще прекара по-голямата част от петдневната си обиколка в Европа тази седмица в две малки страни в източната част на континента, "регион, който Пекин използва като плацдарм за своите амбиции за икономическа експанзия в Европа", пише Associated Press в статия за посещението на китайския президент в Сърбия и Унгария. Сръбските медии реагираха остро на текста на AP, а сръбският Novosti публикува текст озаглавен: "Скандален текст на Associated Press: Нападнаха Вучич и Орбан заради Си Дзинпин, не трябва да споменават Макрон".

В статията си, озаглавена "Автократичните лидери на Унгария и Сърбия разгръщат червения килим за китайския президент Си по време на европейската му обиколка" , AP посочва, че след Париж в неделя и понеделник, в началото на първото си европейско пътуване от пет години насам, Си ще пътува до Унгария и Сърбия, две страни с автократични лидери, смятани за приятелски настроени към Китай и близки до руския президент Владимир Путин.

"Американската агенция обаче не посочва нито дума как Си е бил посрещнат с червен килим на летището в Париж, където китайският президент кацна вчера (5 май), пишат сръбските медии.

"Докато основните европейски лидери провеждат по-протекционистични политики, за да ограничат влиянието на Пекин и Москва на континента, правителствата на националистическите консервативни лидери Виктор Орбан в Унгария и Александър Вучич в Сърбия енергично насърчават икономическите връзки с Китай, като канят големи инвестиции в инфраструктурата, производството, енергетиката и технологиите", пише AP.