Северна Македония и България осъдиха нападението срещу клуб "Цар Борис III" в Охрид, третото поредно за месец и половина от откриването му. Скопие смята, че случилото се трябва да се третира като акт на вандализъм, а от София се чуха остри реакции, че става въпрос за брутален акт на омраза. Българското външно министерство също изпрати протестна нота, в която обяви, че ще отправи остър демарш към македонския посланик в София по повод нападението срещу българския културен клуб в Охрид, отбелязват в македонската редакция на Deutsche Welle.

Македонското министерство на външните работи и премиерът Димитър Ковачевски отправиха послания за отговорно поведение, поддържане на добросъседски отношения и зачитане на европейските ценности, към които страната се стреми. "Гражданите трябва да бъдат достойни, нека се държим по европейски маниери“, казва Ковачевски. Съгласно думите му ще бъде направена спешна проверка от компетентните институции за изясняване на инцидентите.

Кой стреля по клуба?

Полицията съобщи в сряда (23.11), че около 19:12 часа местно време е съобщено за повреда на стъкло в офиса на сдружение "Цар Борис III", намиращ се на булевард "Македонски просветители" в търговския център "Амам" в Охрид. Според българските медии в помещенията на клуба са открити 8 гилзи. Веднага след нападението на мястото пристигна българският консул в Битоля Димитър Иванов, а ръководството на Европейската комисия беше подробно информирано за случая.

"Нападението срещу българския клуб "Цар Борис III“ е брутален акт на омраза“, казва българският съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси Ангел Димитров. Преди заседанието на историческата комисия в Скопие той заяви, че инцидентите засягат и двете страни, но не и работата на комисията. "Имаме собствен научен подход. Това е нашето решение на проблемите“, увери Димитров.

"Това престъпление е третото нападение срещу клуб "Цар Борис III“ за по-малко от два месеца. Предишното бе извършено само преди два дни, за което МВнР изпрати вербална нота до посолството на Северна Македония в София. Отбелязваме реакцията на македонското МВнР, но категорично не приемаме такива тежки престъпления да се определят като вандалски акт“, е позицията на българското МВнР. Те очакват компетентните органи в Северна Македония да предприемат действия в най-кратки срокове за разкриване на "извършителите на престъплението срещу клуба Цар Борис III".

"Да покажем европейски маниери"

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски призова гражданите да бъдат достойни и да се държат по европейски начин. Съгласно думите му, клубовете, които са открити в страната, според новите законови решения ще трябва да се съобразят и да сменят спорните имена, но също подчерта, че се изготвя изцяло нов закон в Министерството на правосъдието, който ще регулира този проблем по германски начин. Трябва да се установи комуникация между двете страни чрез официални културни центрове, "за да можем да покажем, че този регион е на сътрудничество и добросъседски отношения".

Министерството на външните работи по-рано осъди акта, при който с оръжие бяха повредени външните прозорци на клуба в Охрид. "Подобни събития са напълно недопустими, те могат да застрашат човешки животи и да засилят ретроградните процеси, които противоречат на европейската интеграция на страната. Призоваваме компетентните институции да разследват обстоятелствата, при които са извършени тези вандалски действия и да предприемат незабавни мерки за разкриване на извършителите, както и да предприемат допълнителни превантивни действия за осигуряване на адекватни условия за безпроблемното протичане на дейността на този и всички други граждански клубове и сдружения в страната", призоваха от МВнР в Скопие.