Общо 457 души бяха арестувани и 441 служители на силите за сигурност са били ранени в четвъртък по време на националните протести срещу пенсионната реформа на френския президент Еманюел Макрон, разкри министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин, цитиран от AFP.

По думите му, на улиците на Париж е имало 903 запалени огъня по време на най-бурния ден на протести от началото им през януари.

"Имаше много демонстрации и някои от тях прераснаха в насилие, особено в Париж“, добави Дарманин, като каза, че жертвите са "тежки“, като същевременно похвали полицията за защитата на повече от един милион души, които маршируваха из Франция.

Полицията предупреди, че се очаква анархистки групи да проникнат в марша в Париж и млади мъже с качулки и маски за лице бяха видени да чупят прозорци и да подпалват несъбрани боклуци в последните етапи на демонстрацията.

Дарманин, десен хардлайнер в центристкото правителство на Макрон, отхвърли призивите на протестиращите за оттегляне пенсионната реформа, която бе приета с президентски указ и без гласуване в парламента заради липсата на мнозинство на президентската партия.

"Не мисля, че трябва да оттеглим този закон заради насилието“, каза той. "Ако е така, това означава, че няма държава. Трябва да приемем демократичен, социален дебат, но не дебат с насилие“.

На друго място в четвъртък входът на кметството на Бордо беше подпален по време на сблъсъци в югозападния център за износ на вино.

"Трудно ми е да разбера и приема този вид вандализъм“, заяви кметът на Бордо Пиер Хурмик пред радио RTL в петък.

"Защо бихте направили мишена нашата обществена сграда, всички хора в Бордо? Мога само да го осъдя по възможно най-категоричния начин“.

Британският крал Чарлз III трябва да посети югозападния град следващия вторник и се очакваше да посети кметството и да се срещне с Хурмик.