Повече от 500 хиляди души излязоха по улиците на френските градове, за да се включат в протестите срещу пенсионната реформа, съобщава националният ежедневник Le Figaro, позовавайки се на данни на Министерството на вътрешните работи.

Според оценките на полицията, "556 000 души са участвали в действията, които се състояха в 214 общини на Франция".

Подчертава се, че броят на участващите в акциите е бил много по-малък в сравнение с 23 март, когато по улиците на десетки градове в страната излязоха почти 850 хиляди души, и наполовина по-малък от 7 март (един милион души).

Акциите в рамките на десетия ден на протести срещу пенсионната реформа бяха придружени с безпрецедентни мерки за сигурност. Според френския вътрешен министър Жералд Дарманен около 13 000 полицаи и жандармеристи, включително 5 500 в Париж, осигуряват сигурността по време на акциите в цялата страна.

Реформата, която предвижда повишаване на възрастта за пенсиониране във Франция от 62 на 64 години и премахване на редица специални пенсионни режими, за да се осигури финансов баланс на социалната система, бе представена през януари.

Предложените промени веднага предизвикаха множество протести. На 16 март френският премиер Елизабет Борн обяви приемането на законопроект за изменение на пенсионната система, заобикаляйки парламента и под отговорността на правителството. Представители на профсъюзи и опозиционни политически партии осъдиха хода на правителството и призоваха за нови стачки в цялата страна.