Дрон-камикадзе на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) е бил свален над Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), а отломки от него са паднали върху покрива на VI енергиен блок, предава ТАСС, като се позовава на Telegram канала на централата.

"Опитите за обстрел на Запорожката АЕЦ от страна на ВСУ продължават. Днес беше свален дрон-камикадзе, който падна върху покрива на VI енергоблок. Не са регистрирани заплахи за нарушаване на границите на безопасност на Запорожката АЕЦ“, се казва в съобщението.

"Въпреки всички призиви към ВСУ да спрат терористичните действия, обстрелът на централата и нейната инфраструктура продължава и това може да повлияе на безопасната й работа“, отбелязват още в разпространения текст.

Атаките на ВСУ срещу ЗАЕЦ са много опасна провокация, тази тактика може да има много лоши последици в бъдеще. Това предупреди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

"Това е много опасна провокация. Служителите на МААЕ имаха възможност да станат свидетели на тези атаки. Това е много опасна и имаща много лоши последици в дългосрочен план тактика. Киевският режим, за съжаление, продължава своите терористични действия“, коментира Песков.

Запорожката АЕЦ се намира в Енергодар и включва шест енергоблока с обща мощност 6 GW. Това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. В края на февруари 2022 година съоръжението бе взето под контрол от руските сили.