Повече от 50% от румънците смятат, че ситуацията в страната е по-лоша от тази преди 1989 г. Това показват серия от проучвания, проведени от INSCOP Research в рамките на проекта "Румънски дневен ред 2050“, поръчан от Strategic Thinking Group, предава държавната информационна агенция Agerpres.

Първото проучване е направено между 23 май и 14 юни с представителна извадка от 1500 души, а второто между 26 септември и 4 октомври сред 1200 души. Извадките са представителни за значимите социално-демографски категории за неинституционализираното население на Румъния на възраст 18 и повече години. Максимално допустимата грешка е +/-2,53% при 95% ниво на сигурност.

54% от румънците, според проучването, проведено през май-юни, съответно 57,4%, според изследването от септември-октомври, смятат, че общата ситуация в Румъния е по-лоша от тази преди свалянето на комунистическия режим през 1989 г.

Според изследването 43,5% от анкетираните в първото и 39,1% от респондентите във второто проучване смятат, че общото състояние на страната през 2050 г. ще бъде по-добро от сегашното.

И двете проучвания показват, че 68,4% от респондентите са съгласни с преминаването към екологични източници на енергия. Повече от половината (51,5%) от румънците отговарят, че цената на енергията ще ги накара да намалят потреблението. В същото време почти три четвърти (72,5%) от интервюираните биха искали да монтират фотоволтаични панели в къщата или блока, в който живеят.

Почти 43% от анкетираните предпочитат транспорт с лични автомобили за придвижване на по-дълги разстояния в града, а 27,3% - обществен транспорт.

На въпроса кои са двата най-важни екологични проблема, пред които е изправена Румъния, 58,4% от анкетираните посочват незаконното обезлесяване и 42,6% замърсяването на водата.

Проучването от септември-октомври показа, че по отношение на трите основни проблема на румънската образователна система 53,6% от интервюираните се позовават на лошото обучение и незаинтересоваността на някои от преподавателите, 45,1% на отпадането от училище на деца в неравностойно положение, 41% - на липсата на дисциплина на учениците.

Близо 62% от анкетираните са на мнение, че родителите не обръщат достатъчно внимание на децата си в училище. 88% от анкетираните смятат, че училищното образование е най-добрият начин за успех в живота.

Според проучването от май-юни 76,1% от румънците са много или доста загрижени за здравословното си състояние.

Проучването септември-октомври показва, че една трета (33,3%) от анкетираните са мислили да отидат да работят в чужбина в някакъв момент в бъдеще, а 65,8% са заявили, че не са го обмисляли.

82,5% от анкетираните са съгласни с данъчни облекчения за частни компании, които инициират нови инвестиции в икономиката. 57% от румънците са напълно съгласни с увеличаването на надбавките и пенсиите, дори и да няма бюджетни средства, а 27,4% - донякъде.

От друга страна, проучването от май-юни разкрива, че 83,5% от румънците смятат, че страната трябва да се ориентира на запад по отношение на политически и военни съюзи, т.е. към Европейския съюз, САЩ и НАТО.

От двете проучвания изглежда, че 89,2% от румънците са на мнение, че населението трябва да бъде консултирано по-често чрез референдум по основни теми от местен или национален интерес.

"Тези от зрялото поколение по един или друг начин са разочаровани от разминаването между техните очаквания през 1989 г. и това, което се случва сега. От друга страна, има млади хора, които не знаят много за това какво е било преди 1989 г., за това какво е било обществото. Например, никой не си представя, че в румънското общество през 1989 г. почти всичко липсваше, нямаше свобода на движение, стандартът на живот беше изключително нисък, нямаше основни неща, като постоянен достъп до електричество, гориво или храна“, каза ректорът на университета в Букурещ Мариан Преда относно мнението на румънците за ситуацията преди 1989 г.