Над 40 военнослужещи от ръководените от НАТО международни сили за сигурност в Косово (KFOR) са пострадали при безредиците в северната част на страната, съобщава италианският вестник La Repubblica.

В пост в социалната мрежа Twitter министърът на външните работи и вицепремиер на Италия Антонио Таяни изрази своята солидарност с войниците на KFOR, ранени "по време на сблъсъците със сръбските протестиращи и косовската полиция... Сред тях има 11 италианци, състоянието на трима е доста тежко, но нищо не застрашава живота им", написа Таяни. Общо ранените от мисията са 41 души.   

По-рано вестник електронното издание на белградския вестник "Вечернье новости" съобщи, че представители на международните сили на НАТО са "нападнали сърби, които провеждат мирен протест пред административна сграда в община Звечан“. Служители на КФОР блокираха подходите към сградите на градските администрации на Звечан, Лепосавич, Зубин Поток и Косовска Митровица.

На свой ред новинарският портал Kosova Online предаде, че най-малко двама души от сръбски произход са ранени при сблъсъци в северната част на Косово, след като мироопазващите сили на НАТО в страната – KFOR, и правоохранителните органи използваха зашеметяващи гранати и по данни на медията - огнестрелни оръжия.

Напрежението ескалира в град Звечан, където членове на "Сръбска листа“, протестиращи пред сградата на кметството, пробиха кордона на полицията и миротворците.

В отговор силите на KFOR са използвали шокови гранати, а косовската полиция е открила огън с малки оръжия. Улиците в съседство с административната сграда на общината са се покрили с дим, а на място са пристигнали няколко линейки.

Според Kosovo-Online един от двамата ранени косовски сърби е получил сериозни огнестрелни рани. И двамата ранени са откарани в болницата в Косовска Митровица.