Повече от 26 000 души са били изпратени от Чечня в зоната на военните действия  в Украйна от тяхното начало, включително 12 000 доброволци, които са преминали ускорен курс на обучение в базата на РУС в Гудермес. Това съобщи ръководителят на републиката Рамзан Кадиров след среща с командирите на силовите подразделения, предава EA Daily.

"В момента повече от седем хиляди бойци от Чеченската република успешно защитават интересите на Русия“ на фронта, отбеляза Кадиров.

"Активно се решават въпросите за формирането на два полка под егидата на Министерството на отбраната на Русия. Избрани са 2400 души, с които се работи. В етап на завършване е и оборудването на полковете. Сигурен съм, че тези подразделения ще станат едни от най-подготвените и боеспособни в нашата страна“, уверен е Кадиров.

Той подчерта, че републиката участва не само в осигуряването на фронта с жива сила, но и в техническото и материално осигуряване.

"Благодарение на подкрепата на РОФ "Ахмат-Хаджи Кадиров“, 1014 единици специална техника бяха прехвърлени за нуждите на СВО, включително 145 бронирани машини, 931 квадрокоптера, 344 устройства за нощно виждане, 325 термовизионни камери, 138 антидронове, повече от 50 хиляди комплекта модерно оборудване, 28 673 средства за комуникация и много други“, заяви Кадиров.

Редовна помощ се оказва и на цивилни в окупираните части на Донбас. За цялото време тя възлиза на повече от 22 хиляди тона хуманитарни товари, включително линейки, медицинско оборудване, храни, лекарства, строителни материали и стоки от първа необходимост. Освен това РОФ оказва помощ при лечението и рехабилитацията на ранени служители и им предоставя финансова помощ.

"Няма съмнение, че победата във войната ще бъде за нашата страна. Подредихме нещата в нашата република и ще помогнем да се наредят нещата и в зоната на СВО. Всички сили и средства за това са налични. Русия е нашата родина и ние сме отговорни за нея!“ - заключи ръководителят на Чечня.