Началникът на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов е провел телефонни разговори с генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ, съобщава ТАСС, като се позовава на информация от Министерството на отбраната на Руската федерация.

"Като развитие на телефонните разговори между министъра на отбраната на Руската федерация и министъра на отбраната на САЩ, на 15 март 2023 г. се проведе телефонен разговор и между началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация – първият заместник-министър на отбраната на Руската федерация генерал от армията Валерий Герасимов, и председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ, генерал Марк Мили“, обявиха от министерството.

По-рано ведомството съобщи, че Шойгу и неговият американски колега Лойд Остин са провели разговори, по време на които основно внимание е било отделено на обмена на мнения относно причините и последствията от инцидента с катастрофата на американския дрон в Черно море. Освен това ръководителите на военните ведомства са подчертали важността на поддържането на военни комуникационни канали за обсъждане на кризисни ситуации от големите ядрени сили. Преговорите се проведоха по инициатива на американската страна.

Руските ВКС регистрираха полет на американски дрон MQ-9 в района на Кримския полуостров във вторник сутринта. Според министерството дронът е летял с изключени транспондери, "нарушавайки границите на зоната на временния режим за използване на въздушното пространство..., доведен до знанието на всички ползватели на международни въздушно пространство и публикувани в съответствие с международните стандарти“.

Руското министерство на отбраната добави, че в резултат на рязко маневриране дронът е влязъл в неконтролиран полет със загуба на височина и се е сблъскал с водната повърхност. Руските изтребители не са използвали бордово оръжие, не са влизали в контакт с безпилотния летателен апарат и са се завърнали благополучно в базата си, уточняват от военното ведомство.

Според Европейското командване на въоръжените сили на САЩ един от двата руски самолета Су-27 е ударил перката на американския дрон, което е довело до падането му във водите на Черно море.