В рамките на среща с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси призова за "максимална военна сдържаност“ около Запорожката атомна електроцентрала, се казва в прессъобщение на официалната интернет страница на организацията.

"Той [Гроси] също повтори призива си за максимална военна сдържаност и стриктно спазване на петте конкретни принципа, одобрени от Съвета за сигурност на ООН“, се казва в текста.

В хода на разговора италианецът е подертал, че ситуацията с ядрената и физическата безопасност на съоръжението остава несигурна.

МААЕ също ще продължи да "следи отблизо“ ситуацията с персонала в атомната електроцентрала в Запорожие, е допълнил Гроси.

"Ситуацията с персонала в [ядрената] в ЗАЕЦ остава жизненоважен въпрос за ядрената безопасност, който ще продължим да наблюдаваме отблизо“, цитират в текста думите на Гроси.

По данни на МААЕ в момента в ЗАЕЦ работят 4500 служители, а още 940 заявки чакат одобрение. Преди началото на конфликта в Украйна в Запорожката АЕЦ работеха 11 500 души. Гроси нарече настоящите нива на персонал достатъчни, за да се управлява централата в сегашната ситуация.