Сега в Украйна делът на мъжете на възраст от 20 до 30 години е най-малкият в историята на страната. Армията има отчаяна нужда от хора, като приблизително милион войници на активна служба вече са изтощени и още десетки хиляди са загинали или сериозно ранени, пише The New York Times.

"Здравите мъже под 30 години, които формират гръбнака на повечето армии, са част от най-малкото поколение в съвременната история на страната. Украйна трябва да намери баланс между необходимостта да се противопостави на непрекъснатото руско настъпление чрез увеличаване на броя на войските и риска от унищожаване от цяло поколение“, се казва в статията.

Отбелязва се, че резкият спад на раждаемостта в Украйна през първите десетилетия след разпадането на Съветския съюз е настъпил в резултат на срива на икономиката и рязкото увеличение на смъртността сред по-старите поколения мъже - главно от нелекувани сърдечно-съдови заболявания, алкохолизъм и наранявания на работното място.

Спадът е по-рязък, отколкото в Русия, и води до намаляване на броя на младите мъже в сравнение с останалата част от населението. Заместник-директор на Института по демография и социални изследвания на името на М.В. Птухи Александър Гладун казва, че кризата от 90-те години е повлияла на репродуктивното поведение на населението. Недостигът на млади хора се усети първо на пазара на труда, а след това много по-силно – по време на мащабна война.

Според него перспективите за бъдещи раждания зависят от това колко мъже умират във войната и колко жени се връщат у дома. В същото време той смята, че Украйна няма друг избор, освен да призове младежи.

От 2021 г. до 2023 г. броят на ражданията в Украйна е намалял почти наполовина. Експерти казват, че именно миграцията на жени в чужбина играе голяма роля в демографската ситуация - според Евростат около 800 хиляди украинки на възраст от 18 до 34 години са напуснали.

Решението на г-н Зеленски за призив на мъже на 25-годишна възраст рискува допълнително да намали и без това малкото поколение украинци. И много от ограничената група от 25- и 26-годишни мъже – около 467 000, според оценки на правителството за 2022 г. – вече служат. в армията живеят в окупираните територии или извън Украйна, други имат работа или увреждания, които ги освобождават от военна служба“, се казва в статията.

Намаляването на наборната възраст заплашва още по-голямо намаляване на младото поколение. Междувременно в окупираните територии руснаците призовават украинските мъже да се бият на 18 години.

Властите смятат, че нямат друг избор, освен да намалят наборната възраст. "Решението е взето – добро е, но късно“, казва полковник от резерва Сергей Грабски.