Русия и Украйна се обвиняват взаимно за срутването на язовир Каховка, експертите заявяват, че външна атака или дори структурна повреда може да обясни бедствието, но това е малко вероятно, пише The New York Times.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му.

Умишлена експлозия вътре в язовир Каховка, на фронтовата линия на войната в Украйна, най-вероятно е причинила срутването му, според експерти по инженерство и боеприпаси, които коментираха, че структурна повреда или нападение извън язовира са възможни, но по-малко правдоподобни обяснения.

Украински официални лица обвиниха Русия за неуспеха, отбелязвайки, че военните сили на Москва, които многократно са нанасяли удари върху украинската инфраструктура след нахлуването миналата година, контролират язовира, обхващащ река Днепър, поставяйки ги в позиция да детонират експлозиви отвътре.

Руските официални представители на свой ред обвиниха Украйна, но не уточняваха как може да е причинила срутването.

В продължение на месеци всяка страна във войната многократно е обвинявала другата в заговор за саботиране на язовира на водноелектрическата централа, без да предлага доказателства,твърдения, които рядко се издигат над военновременната мъгла от твърдения и насрещни искове, както истински, така и изфабрикувани. Само миналата седмица и двете страни аявиха, че атака срещу язовира е неизбежна. Украински служители заявиха, че руснаците са искали да създадат извънредна ситуация в Запорожката атомна електроцентрала, която използва речна вода за охлаждане, за да спрат очакваната украинска офанзива.

Може поне едната страна да е казвала истината, но в разгара във военна зона няма много изгледи за независимо криминално разследване на разрушаването на язовира, който наводни широк район.

"Миниран е от руските окупатори. И те го взривиха“, написа президентът на Украйна Володимир Зеленски в социалните мрежи.

Игор Сирота, директор на "Укрхидроенерго", държавната водноелектрическа компания, заяви в интервю: "Ракетен удар не би причинил такова разрушение, защото тази централа е построена да издържи на атомна бомба.“ Той добави: "Ясно е: имаше взрив от вътрешността на станцията и станцията се срути наполовина.“

Но Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, заяви пред репортери: "Говорим за умишлен саботаж от украинска страна“.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом, заяви, че не може да коментира кой е отговорен: "Работим с украинците, за да съберем повече информация“, добави той.

Експертите предупредиха, че наличните доказателства са много ограничени, но заявиха, че вътрешна експлозия е най-вероятното обяснение за разрушаването на язовира, масивна конструкция от стоманобетон, която е завършена през 1956 г. и местните жители са съобщили в социалните медии, че са чули огромна експлозия около времето, когато язовирът е разрушен, в 2:50 сутринта.

"Взрив в затворено пространство, с цялата си енергия, приложена срещу структурата около него, би нанесъл най-много щети. Дори тогава", заявяват експертите, "ще са необходими поне стотици килограми експлозиви, за да се пробие язовирната стена. Външна детонация от бомба или ракета би упражнила само малка част от силата си срещу язовирната стена и би изисквала експлозив многократно по-голям, за да постигне подобен ефект".

"Ще бъдете ограничени в това колкото бойна глава може да носи“, е заявил Ник Глумак, професор, инженер и експерт по експлозиви в Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн. 

"Дори пряк удар може да не разруши язовира.“

"Това отнема значително количество енергия“, е заявил той. "Помислете за силите върху структурата в действие – те са огромни. Имате водната сила, която е огромна. Това не е като да се държиш за конец, тези неща са трудни."

В продължение на повече от година тежки боеве язовир Каховка е повреждан многократно и всяка страна обвиняваше другата, че го е обстрелвала. Руснаците го превзеха миналата година, когато напреднаха към Днепър и отвъд него, но месеци по-късно украинците изтласкаха руските сили от западния бряг, превръщайки реката  и язовира в част от границата между воюващите страни. 

Не е ясно обаче дали щетите, които язовирът е претърпял, са достатъчни, за да предизвикат разрушаването му.

"Язовирите се разрушават, това е абсолютно възможно," заявява Грегъри Б. Бейчър, професор в Университета на Мериленд и член на Националната инженерна академия, който е изучавал повреди на язовирни стени. Но той заявява: "Гледам това и си казвам: "Боже, това изглежда подозрително.“

През август украинска ракета удари пътното платно на върха на язовира. През ноември, когато руските сили се изтеглиха през реката, експлозия унищожи част от пътя, след това изображения, проверени от The New York Times, показаха повреда на някои от шлюзовете, които пропускат вода. Но нямаше индикации за повреда на основната структура.

От ноември порталните кранове, които отварят и затварят шлюзовете, почти не се движат, въпреки че не е ясно дали са работили. Това е довело първо до рекордно ниски водни нива, а след това, когато зимното снеготопене и пролетните дъждове са се вливали в резервоара до 30-годишно рекордно високо водно ниво.

От началото на май водата се е издигала над портите и над върха на язовира. Сателитни изображения, направени миналата седмица, показват, че повече от пътя е изчезнал, не е ясно дали е отнесен от потока вода или унищожен при удар.

Някои язовири са се срутили поради необичайно тежки водни потоци, "преливащи“ ги. "Обикновено подобна повреда ще започне от земната част на язовира, на двата бряга“, заявява професор Бейчър.

Но снимките и видеозаписите показват, че язовир Каховка първо е бил пробит в средата, до електроцентралата, граничеща с държания от Русия бряг. Отначало и двата му края изглеждат непокътнати, но с течение на деня все повече и повече от язовира се срутва.

Комбинация от повредени шлюзове и висока вода може да откъсне няколко порти, но не се очаква да разкъса толкова голяма част от язовира, заявява професорът.

В неделя Украйна изглежда започва дългоочаквана контраофанзива срещу руските сили и нейни служители заявяват, че Москва е взривила язовирната стена, за да попречи на напредването им, като е причинила наводнения и е премахнала единственото останало пресичане на реката между враговете. Не е ясно обаче дали плановете на Украйна предвиждат голямо преминаване на долното течение на Днепър.

Украинците питат защо биха искали да унищожат собствената си инфраструктура, градове и ферми, като същевременно отбелязаха, че те са били чести цели в бруталното руско воюване. Москва иска да "покаже, че е готова да направи всичко", ако Киев агресивно продължи контранастъплението си, заявява Роман Костенко, председател на комисията по отбрана и разузнаване в парламента на Украйна. "Те правят всичко, за да спрат нашата контраатака".

Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, твърди, че Украйна е разрушила язовира, за да прекъсне притока на вода през канал от Днепър към Кримския полуостров. След като Русия незаконно анексира Крим през 2014 г., Украйна спря притока, но Русия го възобнови миналата година, след като превзе язовира.

Други руски официални лица твърдят, че атаката е имала за цел да подкрепи украинска офанзива, която според тях се разпръсква, вероятно да позволи на Киев да премести някои сили или да накара придошлите води да отблъснат руската артилерия близо до реката.

Някои западни военни анализатори направиха предупредителна бележка относно опитите за бързо приписване на вината или дори относно това дали срутването на язовирната стена е било умишлено.

"Твърде рано е да се каже“, е заявил Майкъл Кофман, Майкъл Кофман, директор на руската програма на Центъра за военноморски анализи на САЩ, изследователски институт в Арлингтън, Вирджиния. Бедствието, е допълнил той, "в крайна сметка не е от полза за никого“.