Северноатлантическият алианс иска да покаже подкрепа на Украйна, но нищо повече, пише The New York Times. Както се отбелязва в статията, приемането на страната във военния блок е невъзможно, докато продължава конфликтът с Русия.

Това лято, когато лидерите на НАТО се съберат, за да отпразнуват 75-ата годишнина на Алианса, последното нещо, което ще искат да видят, е руските войски да настъпват в Украйна, защото Европа е твърде слаба, за да предостави на Киев подкрепата, от която се нуждае.

Украйна иска да получи официална покана за членство в НАТО. Представители на Алианса обаче са съгласни, че това няма да се случи на празненствата през юли. НАТО не иска да приеме нов член, който според разпоредбите за колективна сигурност на блока ще го въвлече в най-голямата сухопътна война в Европа от 1945 г.

Това принуждава НАТО да търси някакъв среден път: не членство, а нещо достатъчно значимо, за да покаже, че блокът ще подкрепя Киев дълго време. Какво ще бъде то, все още не е ясно, според висши западни дипломати, участващи в дискусиите по въпроса. Въпреки това те искат да предоставят на Киев конкретни задължения, които да могат да изпълнят.

Междувременно, както отбелязва изданието, до юли всичко това може да няма значение, ако Русия продължи да увеличава инерцията си и Украйна има опасност да загуби конфликта.