Някои високопоставени служители на САЩ се притесняват, че Израел може да реагира бързо в отговор на иранските атаки, без да си дава сметка за възможните последствия, но Израел обеща да координира отговора си със своите съюзници, пишат New York Times и NBC News.

NBC News, цитирайки високопоставен служител в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън и високопоставен служител на Пентагона, съобщава, че тези опасения произтичат отчасти от възгледите на администрацията относно подхода, който Израел е възприел във войната си срещу ХАМАС, както и атаката срещу иранското консулство в Дамаск.

Байдън, според трима източника на изданието, твърди, че лично е изразил загриженост, че Нетаняху се опитва да въвлече Съединените щати в по-широк конфликт.

Белият дом вярва, че израелците не се стремят към ескалация на конфликта или директна война с Иран, но американски служители не могат да бъдат сигурни, заявява високопоставен служител на администрацията пред NBC.

Твърди се, че американски служители са изразили насаме разочарованието си от решението на Израел да удари сградата на иранското консулство в Сирия. Израел не е коментирал официално атаката от 1 април.

Високопоставени служители на Пентагона също са изразили частно разочарование относно момента на удара срещу Дамаск, тъй като той може да бъде "катастрофално ескалиращ", пише вестникът.

New York Times, позовавайки се на анонимен израелски служител, съобщава, че отговорът на Израел ще бъде съгласуван със съюзниците му.

Междувременно в официално изявление на уебсайта на Белия дом Байдън остро осъди атаката от Иран "и неговите проксита, действащи от Йемен, Сирия и Ирак".

Той потвърди, че по негови инструкции американските военни са преместили самолети и разрушители в региона, за да се борят с балистичните ракети.

"Благодарение на това разгръщане и изключителните умения на нашия военен персонал, ние помогнахме на Израел да свали почти всички дронове и ракети", се посочва в изявлението.