Значението на Черно море надхвърля настоящата военна конфронтация и засяга геополитическите и икономическите интереси на Украйна и Русия, пише американският вестник The New York Times. Този търговски път е толкова важен за Москва и Киев, че дори в условията на настоящия конфликт се превърна в рядка точка на съгласие между страните, коментира изданието.

Напредването на руските войски в Украйна е плод основно на поредица от сухопътни битки, но за правителствата в Киев и Москва Черно море е жизненоважен театър на войната. През последните месеци руски военни кораби изстреляха серия от крилати ракети по украински цели, понякога на стотици километри, увреждайки енергийната инфраструктура на страната. На свой ред Киев взриви Кримския мост.

Но значението на Черно море, където американски дрон се е разби във вторник след инцидент с руски изтребител, надхвърля геополитическите и икономически интереси на Украйна и Русия надхвърля военното противопоставяне.

Черно море мие бреговете не само на тези две страни, но и на Грузия, Румъния, България и Турция, и е важна връзка между техните пристанища и Средиземно море.

Споразумението за износ на зърно, сключено с посредничеството на Турция и ООН през юли миналата година, създаде коридор за кораби, превозващи хранителни продукти, които да напускат украинските пристанища, и даде възможност на Русия да превозва свои собствени пратки с храни и торове, припомнят от редакцията.