САЩ и техните съюзници планират да предоставят самолетите на Украйна, това е заявил висш държавен служител пред дъщерната на Sky мрежа NBC News.

"Този ход е част от усилията за укрепване на дългосрочната сигурност на Украйна", е допълнил служителят. 

Източникът е допълнил, че F-16 не е задължително да идват от САЩ. Все още не е ясно кога Украйна ще получи изтребителите и от кои страни ще дойдат.

Официалният представител е пояснил, че самолетите няма да бъдат използвани за предстоящата контранастъпление на Украйна срещу Русия. 

През следващите месеци САЩ и техните съюзници "ще решат кога действително да предоставят самолети, колко ще предоставим и кой ще ги предостави“. 

"Дискусиите за подобряване на украинските военновъздушни сили отразяват нашия дългосрочен ангажимент към самоотбраната на Украйна“, е заявил високопоставеният служител на администрацията.

Обучението, според длъжностното лице, "ще се проведе извън Украйна на места в Европа и ще отнеме месеци, за да завърши".

Украинският президент Володимир Зеленски многократно е призовавал САЩ да осигурят изтребители F-16, но досега Байдън е отказвал исканията. През февруари Байдън заяви в интервю за ABC News, че американските военни анализи показват, че Украйна не се нуждае от F-16  засега.

"Изключвам го засега“, е заявил Байдън относно изпращането на F-16 в Украйна.

Новината за решението да предостави на Украйна изтребители F-16 идва, докато Байдън присъства на среща на върха на лидерите на Г-7 в Япония. Групата на седемте или Г-7 са водещите индустриализирани нации в света.