Трима американски служители, запознати с разузнавателните данни, твърдят, че на най-високи нива в Кремъл е дадено одобрение за "агресивни действия“ на пилотите на Су-27, в резултат на които се е стигнало до инцидента с падането на дрона MQ-9 Reaper в Черно море, предава телевизионният канал NBC News.

Руските изтребителите са изпуснали реактивно гориво върху MQ-9 Reaper, безпрецедентно действие, и двама от служителите твърдят, че според разузнаването целта е била дронът да бъде изведен от курса на полета или да се нарушат способностите му за събиране на данни. "Намерението на руското ръководство е било агресивно прихващане“, цитира телевизията думите на един от източниците.

Няма обаче индикации, че под извършените действия стои "подписът“ на руския президент Владимир Путин, подчертава един от събеседниците на медията. Другите двама служители са отказали да предоставят подробности от "най-високо ниво“.

Руският самолет е закачил витлото на дрона – това е официалната позиция на САЩ. Русия обаче отрича умишлени действия, обясняват служителите, които – въз основа на видеозапис от произшествието - приписват инцидента на пилотска грешка. 

Трима служители на отбраната и един служител на администрацията на американския президент Джо Байдън също потвърдиха, че руснаците вече са достигнали района, където се е разбил MQ-9 Reaper. Руснаците активно търсят отломките му, но САЩ не виждат индикации, че са успели да извадят нещо от тях, допълниха официалните лица.

Малко вероятно е САЩ да се опитат да възстановят останките от разбилия се дрон, според тримата американски служители, запознати с разузнавателните данни.

Генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, обяви на пресконференция в сряда, че вероятно няма много отломки за възстановяване и отбеляза, че дронът е паднал на много голяма дълбочина. САЩ са предприели стъпки за деактивиране на софтуера на апарата, така че руснаците да не могат да извлекат много чувствителна информация от него, допълни генералът.

Джон Кърби, координатор в Съвета за национална сигурност, заяви в интервю за NBC News, че руснаците умишлено са се опитали да се доближат до дрона.

"Това, което не знаем, е колко умишлен е бил сблъсъкът с дрона. Възможно е това да е било просто безразсъдно, некомпетентно действие на пилота“, обясни той.