Северноатлантическият алианс признава, че ветото върху влизането на Швеция няма да бъде преодоляно преди срещата на върха във Вилнюс, която ще се състои в началото на юли. Това съобщава РБК-Украйна с позоваване на Sveriges Radio.

Журналисти са научили, че ключови служители в централата на НАТО обсъждат необходимостта да се подготвят за сценария, че Швеция все още не е завършила процедурата по присъединяване по време на срещата на върха във Вилнюс.

Според публикацията, след присъединяването на Финландия към НАТО съюзниците са увеличили дипломатическия натиск върху Анкара и Будапеща, призовавайки за ратификация на присъединяването на Швеция, но засега без желания резултат.

Трябва да се отбележи, че въпреки реализма на негативния сценарий, шансовете за завършване на присъединяването на Швеция следващия месец остават, пише украинската медия.

Един от основните фактори са изборите в Турция - след тях, ако Ердоган спечели, Анкара може да вдигне ветото както защото ще престане да бъде използвано за да се хареса на консервативния електорат, така и защото в Швеция ще влезе в сила ново антитерористично законодателство .

Швеция очаква да стане член на НАТО преди срещата на върха през юли.

Турция запазва ветото си, след като обвини Швеция, че е домакин на кюрдски "терористични организации“ , докато унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че разпространява "явни лъжи“ за върховенството на закона в страната му., че е домакин на кюрдски "терористични организации“ , докато унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че разпространява "явни лъжи“ за върховенството на закона в страната му.