Съюзниците от НАТО са съгласни, че новият Договор за намаляване на стратегическите оръжия (START III) допринася за международната стабилност чрез ограничаване на стратегическите ядрени сили на Русия и САЩ, но отбелязват "със загриженост“, че Москва не спазва правно обвързващите задължения по него. Това се казва в изявление на Северноатлантическия съвет, публикувано на официалната интернет страница на Алианса.

"Отказът на Русия да свика сесия на Двустранната консултативна комисия в рамките на установения от договора срок и да улесни инспекционните дейности на САЩ на нейна територия от август 2022 г. възпрепятства САЩ да упражняват важни права съгласно договора и подкопава способността им за адекватна проверка на спазването от страна на Русия на основните ограничения на споразумението“, се казва в разпространения текст, в който се подчертава изрично, че Вашингтон от своя страна спазва разпоредбите на документа.

"Съюзниците от НАТО продължават да гледат на ефективния контрол на оръжията като на съществен принос към нашите цели за сигурност. Новият договор START остава в интерес на националната сигурност на всички държави, включително съюзниците от НАТО. Те приветстваха споразумението от февруари 2021 г. между САЩ и Руската федерация за удължаване на START III за пет години. Неспазването от страна на Русия обаче подкопава жизнеспособността му“, се казва още в текста.

Във връзка с това "призоваваме Русия да изпълни задълженията си по договора, като улесни инспекциите на руска територия и като се върне към участие в органа за изпълнение на договора“.

Във вторник руският посланик в САЩ Анатолий Антонов подчерта, че Москва е спазвала "безупречно“ договора, за разлика от Вашингтон, припомня ТАСС. Дипломатът обърна внимание, че отговорността за ескалацията на ситуацията около договора е изцяло на САЩ. По-специално той коментира доклад, изготвен по-рано от Държавния департамент на САЩ, в който се твърди, че Русия не спазила условията на договора, като не е позволила инспекции на своя територия.

По-рано Антонов отбеляза, че различни ограничителни мерки на Вашингтон и неговите съюзници срещу Москва създават условия, при които инспекциите на Русия в САЩ съгласно START III всъщност са блокирани. Според него липсата на нормална комуникация между Русия и САЩ, затварянето на въздушното пространство от американските съюзници за преминаване на руски самолети, проблемите с получаването на транзитни визи за членовете на инспекционните екипи и екипажите създават условия, при които за Москва "проверките на територията на САЩ са трудни, ако не и невъзможни“.

САЩ и Русия подписаха договора през 2010 г. Съгласно неговите условия всяка от страните намалява стратегическите си нападателни оръжия. Споразумението, подписано за период от 10 години, изтече на 5 февруари 2021 г., но документът предвижда възможност за удължаването му по взаимно съгласие на страните. През февруари 2021 г. Москва и Вашингтон удължиха договора, който руските власти нарекоха златен стандарт в областта на разоръжаването, за максимално възможните пет години.