НАТО временно ще разположи самолети за радарно наблюдение на далечни разстояния със системата за въздушно предупреждение и контрол (AWACS) в литовския град Шяуляй, съобщават от пресслужбата на НАТО.

"НАТО временно ще разположи разузнавателни самолети със системата за въздушно предупреждение и контрол (AWACS) в Шяуляй, Литва. Първият от двата самолета ще пристигне в четвъртък (28 септември 2023 г.) и ще изпълнява мисии за наблюдение на руската военна дейност близо до границите на Алианса", се посочва в съобщението.

"Агресивната война на Русия срещу Украйна насочи нашия фокус върху средата за сигурност в региона на Балтийско море. Нашият AWACS може да открива самолети и ракети на стотици километри, което ги прави ключова способност за ранно предупреждение за НАТО. Благодаря на Литва за домакинството на самолета. Това е важен принос за нашата споделена сигурност."

"В отговор на войната на Русия в Украйна НАТО засили въздушното си присъствие в източната част на Алианса, използвайки бойни самолети, самолети за наблюдение и танкери. Вследствие на ударите на руски дронове близо до територията на НАТО, миналата седмица Съединените щати разположиха четири допълнителни изтребителя F-16 в Румъния, за да подобрят мисията на НАТО за наблюдение на въздуха. От февруари 2022 г. AWACS на НАТО са извършили стотици полети над Източна Европа за наблюдение на руски военни самолети.

AWACS ще започнат своите разузнавателни полети над територията на Алианса през следващите дни. Предвижда се мисията да продължи няколко седмици. Самолетът е част от флотилия от 14 самолета за наблюдение, собственост на НАТО, базирани в Гайленкирхен, Германия. Около 150 военни ще бъдат разположени в Шяуляй в подкрепа на самолета".