Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е съобщил, че е проведена среща на министрите на отбраната на страните от алианса. На срещата е направен преглед на съществуващите оръжия, предимно системи за противовъздушна отбрана (ПВО), и се е достигнало до извода, че има възможности за доставката им на Украйна, предава УНИАН.

"Направихме актуализиран преглед на възможностите, с които разполагат членовете на алианса, беше потвърдено наличието на системи, включително системи Patriot, които могат да бъдат доставени на Украйна, няма да дам конкретни числа, тъй като това е секретна информация", е заявил Столтенберг.

Според него сега НАТО "работи" с конкретни съюзници, за да "вземат правилните решения" относно доставките за Украйна.

"Важно е също така да се уверим, че системите Patriot, които вече са прехвърлени в Украйна, са в изправност, има нужда от поддръжка, необходими са и ракети-прехващачи... Тоест, необходим е пълен пакет", е обяснил генералният секретар. "Очаквам, че в близко бъдеще ще последват нови изявления за доставки на системи за ПВО въз основа на информация от нашите съюзници", е заключил той.

По-рано Йенс Столтенберг посочи, че "страните от алианса трябва да поемат рискове и да доставят на Киев дори оръжията, от които самите те се нуждаят, за да осигурят собствената си защита", тъй като според него тези оръжия се използват "за победа над военния капацитет на Русия, което в крайна сметка ще направи НАТО по-безопасен".