Западните страни трябва да внимават да не създават нови зависимости от Китай, докато се отказват от руските енергийни доставки на фона на войната в Украйна. Това предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предава Reuters.

"Виждаме нарастващи усилия на Китай да контролира нашата критична инфраструктура, вериги за доставки и ключови индустриални сектори“, подчерта Столтенберг по време на посещение в Испания.

В тази връзка норвежецът призова съюзниците да повишат устойчивостта на своите общества и инфраструктура.

"Китайските редкоземни минерали присъстват навсякъде, включително в нашите телефони, коли и военна техника. Не можем да дадем на авторитарните режими никакъв шанс да се възползват от нашата уязвимост и да ни подкопаят“, категоричен бе Столтенберг.

В новата си стратегическа концепция, договорена през юни, НАТО описа Китай като предизвикателство за "интересите, сигурността и ценностите“ на Алианса, като икономическа и военна сила, която остава "непрозрачна относно своята стратегия, намерения и военно натрупване“.

Документът отразява промяната на парадигмата. Предишната стратегия на НАТО от 2010 г. дори не споменаваше Пекин, който по онова време се разглеждаше главно като добър търговски партньор и производствена база на Запада.