Мухарем Индже, лидер на Народната партия (НП) и един от четиримата кандидати, които се борят за президент на Турция на изборите на 14 май, обяви, че оттегля кандидатурата си на пресконференция в четвъртък. Съобщението на Индже, само три дни преди вота, дойде като изненада за избирателите. Той даде обяснение за действията си с емоционална реч, предава Daily Sabah.

Кашлящ Инджe, който не се яви на предизборните митинги през последните два дни поради заболяване, говори надълго за това, което той нарече клеветническа кампания срещу него чрез фалшиви изображения и видеоклипове, които предполагаемо показват извънбрачна връзка, как той се вози в луксозни коли и "фалшиви документи“ за дарения от поддръжници на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Обръщайки се към репортери пред централата на партията си в столицата Анкара, 59-годишният Индже заяви, че не е "виждал подобно нещо на това, на което е станал свидетел през последните 45 дни (откакто обяви кандидатурата си) през последните си 45 години“. "Аз съм (оклеветен) чрез фалшиви документи, коли, които не притежавам, хора, с които не съм роднина, видеоклипове, в които всъщност не участвам, видеоклипове, подправени чрез порно видеоклипове, получени от израелски порно уебсайт“, обясни той.

"Това е дело на Гюленистката терористична група (ФЕТО), но за съжаление привържениците на опозицията го споделиха в социалните медии. Нито един политик в Турция не е ставал жертва на такава клеветническа кампания“, заяви той. Индже обвини държавата в "неуспех да защити репутацията му“, твърдейки, че прокурорите не са започнали никакво разследване за клеветата. По-рано в четвъртък прокурорите в Анкара обявиха, че са открили разследване по обвиненията в клевета.

Откакто обяви кандидатурата си, Индже е обект на критики от привърженици на бившата му Републиканска народна партия (РНП), чийто лидер Кемал Кълъчдароглу се кандидатира на изборите на 14 май. Поддръжниците на опозиционния блок от шест партии често го обвиняват, че "разединява вота“ и подкопава единството, нужно за да победят президента Реджеп Тайип Ердоган. Някои дори го обвиниха, че е "пешка на Ердоган, използвана за подкопаване на опозицията“.

"Нека нямат оправдание, ако загубят изборите. В противен случай ако не победят ще обвиняват само мен“, заяви Индже на пресконференцията.

"Борих се срещу ФЕТО; Борих се срещу ПКК. Всеки ден се борих срещу нова клеветническа кампания. Не знаех, че имам такива сили“, отбеляза още Индже в емоционална реч. Той съобщи, че партията му ще остане в надпреварата на парламентарните избори. "Това е важна част от бъдещето на Турция и трябва да бъде в парламента. Ататюркистите трябва да са в парламента“, заяви опозиционният лидер.

Индже и неговата партия се застъпват за идеология,основана на идеалите на основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк. Те се отделиха отоснованата от Ататюрк РНП, твърдейки, че се е отклонила от заветите за светска, патриотична и свободна Турция.

"Мислеха, че не мога да оттегля кандидатурата си; те твърдяха, че съм бил платен от (президента Ердоган) за кандидатурата и съм му длъжник. Оттеглям се. Правя го за моята страна. Дадох на Турция трета опция срещу два съюза. Дадох на Турция избор извън ляво и дясно. Опитах се да успея, но не можах“, призна политикът.

Индже получи подкрепа от опонентите си след фалшивите видеоклипове, разпространени в социалните медии. Бинали Йълдъръм, бивш министър-председател и настоящ заместник-председател на Партията на справедливостта и развитието, осъди кампанията срещу Индже по-рано. "Това е тактиката на ФЕТО, да петни репутацията на хората“, заяви той по-рано в четвъртък.

Повечето анкети от миналия месец поставят Индже на трето място в надпревара с четирима кандидати. Според Върховния избирателен съвет (YSK) името му ще остане в бюлетината за президент и гласовете за него на изборите в чужбина, приключили по-рано тази седмица, все пак ще бъдат преброени. Експертите обаче смятат, че оттеглянето му може да е в полза на Кълъчдароглу, тъй като е малко вероятно привържениците на Индже да подкрепят другия кандидат Синан Оган, убеден националист, подкрепян от малкия Алианс АТА.

Индже започва политическата си кариера в РНП и е избран за депутат на партията от избирателния район Ялова по време на изборите през 2002 г. Той два пъти предизвика лидерството на Кълъчидароглу през 2014 г. и 2018 г. Самият Къличидароглу пое юздите в РНП, след като неговият предшественик Дениз Байкал подаде оставка заради скандал със секс запис, отново приписван на ФЕТО. По ирония на съдбата Байкал напусна на 10 май 2010 г., четири дни след като неговата секс лента беше пусната в социалните медии. И все пак Индже не успя да събере достатъчно гласове, за да го победи във вътрешнопартийниия вот на РНП. И все пак Кълъчдароглу, чиято партия многократно губеше всички избори срещу Партията на справедливостта и развитието за две десетилетия, го номинира като претендент срещу Ердоган на президентските избори през 2018 г. Ердоган си осигури съкрушителна победа, докато на Индже се приписва заслугата за повишаване на гласовете на РНП за първи път от десетилетия на такива избори до над 30%. След следизборния конфликт в РНП, Индже създаде своя собствена партия през 2021 г.

Коментирайки оттеглянето на Индже, президентът Ердоган заяви в четвъртък, че съжалява за него. "Чудя се какво го е накарало да се оттегли от надпреварата. Искаше ми се да продължим състезанието (с него)“, заяви държавният глава.