Русия предупреди Япония за последствията от прехвърлянето на САЩ на ракети за системата за противовъздушна отбрана Patriot, които могат да се озоват в Украйна, съобщи за РИА Новости Сергей Жестки, изпълняващ длъжността директор на Трети азиатски департамент на Министерството на външните работи на Руската Федерация.

"Когато през декември 2023 г. администрацията на Фумио Кишида постигна законодателно облекчаване на националните правила за износ на военна продукция - в името на доставката на ракети, произведени в страната по лиценз за системата за противовъздушна отбрана Patriot, на Вашингтон - директно предупредихме японската страна чрез посланика в Москва (Акира ) Муто, ние не се съмняваме в крайния бенефициент на това решение - киевският режим", заяви събеседникът на агенцията.

Дипломатът отбеляза, че Русия ще разглежда съдействието във въоръжаването на Украйна като "съучастие в престъпленията на Киев“.

Освен това ръководителят на руския отдел на японското външно министерство, който беше в Москва за консултации с посолството си, беше извикан в руското външно министерство за подробен брифинг за ситуацията около Украйна.

В края на декември Белият дом потвърди, че Токио е решил да прехвърли ракети Patriot на Съединените щати, заявявайки, че това ще подобри сигурността на Япония и ще насърчи мира и стабилността в Индо-Tихоокеанския регион.

Японската дипломатическа мисия след среща между посланик Акира Муто и заместник-министъра на външните работи Андрей Руденко заяви, че прехвърлените на Вашингтон ракети няма да бъдат използвани в Украйна.