"Москва изпрати "силна протестна нота" до Държавния департамент на САЩ заради обидните изказвания на президента Джо Байдън срещу Владимир Путин". Това е съобщил руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, предаде РИА Новости.

"Веднага след като Държавният департамент започна работа тази сутрин, ние изпратихме силна протестна нота за възмутителния характер и недопустимостта на обидите от страна на американското ръководство срещу руския президент", е подчертал дипломатът.

Антонов е добавил, че сегашната ситуация едва ли ще бъде разрешена с прости извинения, "и американските власти няма да се съгласят с това". Той е отбелязал, че с наближаването на президентските избори през ноември в Съединените щати "този вид ескапада става рутина". Според посланика "неприемливата реторика на Байдън само демонстрира безсилие и липса на здрав разум в политиката спрямо Русия".

"Прави се всичко, за да ни провокират да предприемем емоционални ответни стъпки. Очевидно грубостта, псувните, нецензурните изявления не служат за укрепване на стратегическата сигурност, която е толкова необходима на света в сегашните исторически условия", е коментирал Анатолий Антонов.