Премиерът на Полша предупреди в понеделник, че в Европа може да има "бунтове", ако Европейският съюз се превърне в "супердържавно правителство", което пренебрегва националните различия, предава Associated Press.

Премиерът Матеуш Моравецки изнесе реч в университета в Хайделберг, Германия, за предизвикателствата, пред които е изправен континентът. По думите му, Украйна се бори с инвазията на Русия, за да защити основните европейски ценности на свободата.

"Предупреждавам всички онези, които искат да създадат супердържавно правителство от тесен елит: ако пренебрегнем културните различия, резултатът ще бъде отслабване на Европа и поредица от бунтове“, увери Моравецки.

Войната постави Европа в "исторически повратен момент“, където тя трябва да докаже своята сила, която идва от многообразието на нейните нации, твърди той.

"В Европа нищо не може да защити нациите, тяхната култура, тяхната социална, икономическа, политическа и военна сигурност по-добре от националните държави“, категоричен е Моравецки. "Другите системи са илюзорни или утопични“.

Дясното правителство на Полша е в противоречие с Брюксел по въпроси, като върховенството на закона и съдебната независимост, и настоява, че ЕС надхвърля правомощията си по въпроси, свързани с индивидуалните интереси на своите 27 членки.

"Имаме нужда от Европа, която е силна благодарение на своите национални държави, а не такава, построена върху техните руини“, настоя Моравецки в продължилата повече от час лекция.

Той също така оприличи руския президент Владимир Путин на лидера на нацистка Германия Адолф Хитлер, описа го като "фашист“ и заяви, че Европа "е длъжна да се противопостави на руския фашизъм“.

Съседката на Украйна, Полша, е сред нациите, които най-силно подкрепят Киев с военна, политическа и хуманитарна помощ във войната, която навлезе във втората си година.

"Поражението на Украйна би било поражение на Запада, всъщност на целия свободен свят“ и би "променило драматично“ света, заяви Моравецки.