Китайският флот има значителни предимства пред своя съперник САЩ, включително по-голям флот и по-голям капацитет за корабостроене, заяви Министърът на военноморските сили на Съединените щати, цитиран от CNN. Той посочи, че Пекин иска да разпространи своето влияние в океаните.

Говорейки в Националния пресклуб във Вашингтон Карлос Дел Торо заяви, че Китай "последователно се опитва да наруши морския суверенитет и икономическото благосъстояние на други нации, включително нашите съюзници в Южнокитайско море и другаде“.

"Сега те имат по-голям флот, така че разполагат този флот в световен мащаб“, отбеляза той, като добави, че Вашингтон трябва да обнови американския флот в отговор.

"Имаме нужда от по-голям флот, имаме нужда от повече кораби в бъдеще, от по-модерни кораби в бъдеще, по-специално от такива, които могат да отговорят на тази заплаха“, категоричен е той.

Военноморските сили на Народноосвободителната армия на Китай може да разполагат с до 400 кораба през следващите години, заяви министърът на флота на САЩ - от около 340 сега.

Междувременно американският флот наброява под 300 кораба.

Според навигационния план на ВМС на САЩ за 2022 г., публикуван миналото лято, целта на Пентагона е да има 350 пилотирани кораба до 2045 г. – също доста по-малко от прогнозата за китайския флот.

Преди тази цел да бъде постигната обаче, американският флот се очаква да се свие, тъй като по-старите кораби се извеждат от експлоатация, според доклад от ноември на Бюджетната служба на Конгреса на САЩ.

Твърденията на Дел Торо

Дел Торо заяви, че военноморските корабостроителници на САЩ не могат да достигнат продукцията на китайските. "А при флота става дума за числа“.

"Те имат 13 корабостроителници, в някои случаи тяхната корабостроителница има повече капацитет – една корабостроителница има повече капацитет от всички наши корабостроителници взети заедно. Това представлява реална заплаха“, предупреждава той.

Дел Торо не даде повече подробности за тези корабостроителници, но китайски и западни доклади твърдят, че Китай има шест големи и две по-малки военноморски корабостроителници.

Но независимо от броя на корабостроителниците, те се нуждаят от работници и Дел Торо казва, че Китай има числено предимство там, до голяма степен защото е свободен от ограниченията, регулациите и икономическия натиск, които засягат труда в САЩ.

Един голям проблем на САЩ е намирането на квалифицирана работна ръка, смята той.

"Когато имате безработица под 4%, това е истинско предизвикателство, независимо дали се опитвате да намерите работници за ресторант или се опитвате да намерите работници за корабостроителница“, казва министърът на ВМС на САЩ.

Той също така отбелязва, че Китай може да прави неща, които САЩ не могат.

"Те са комунистическа държава, нямат правила, които да спазват“, заяви той. "Те използват робски труд при изграждането на своите кораби, нали – това не е начинът, по който трябва да правим бизнес, но това е, срещу което се изправяме, така че това наистина представлява значително предимство“.

CNN се обърна към китайското външно министерство за реакция на твърденията на Дел Торо.

Предимствата на САЩ

Дел Торо не предостави подробности в подкрепа на обвинението за робски труд и анализаторите изразиха съмнение, че Пекин ще прибегне до подобна тактика.

"Китай разполага с много голям резерв от налична работна сила и наистина няма да има смисъл да се използва робски труд във високотехнологичен сектор, жизненоважен за националната им сигурност“, казва Блейк Херцингер, чуждестранен сътрудник и експерт по отбранителната политика на Индо-тихоокеанския регион Американския институт за предприемачество.

Херцингер отбелязва, че подобни коментари от началника на ВМС са показателни за модел, при който вниманието на САЩ е поставено на грешното място – в ущърб на способностите на САЩ.

"За съжаление изглежда често срещано ръководството на ВМС да хвърля камъни по реални или въображаеми грешки в китайското корабостроене, вместо да се съобразява с неуспехите на САЩ в продължение на две десетилетия да концептуализира, проектира и строи кораби за собствения си флот“, отбелязва Херцингер.

Според доклад на Изследователската служба на Конгреса на САЩ от ноември американският флот е предприел стъпки за преодоляване на разликата с Китай, включително концентриране на по-голяма част от флота в Тихия океан и използване на по-нови и по-способни кораби в тихоокеански роли.

Дел Торо обаче подчертава, че САЩ запазват едно голямо предимство пред Китай – "нашият народ“.

"В много отношения нашите корабостроители са по-добри корабостроители, затова имаме по-модерен, по-способен и по-смъртоносен флот от тях“, казва той.

"Те карат хората си да се бият, ние всъщност обучаваме нашите хора да мислят“, обяснява военният. "Има фундаментална разлика в начина, по който обучаваме нашите морски пехотинци и нашите моряци, нашите войници и нашите летци и нашите космически сили в тази страна, която ни дава присъщо предимство пред всичко, което китайците могат да предложат“.