Министрите на отбраната на страните от НАТО ще обсъдят евентуалното прехвърляне на западни бойни самолети в Украйна на среща, която ще се проведе през юни. Това съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за Spiegel.

В отговор на въпрос относно възможните доставки на западни бойни самолети за Украйна, той е отбелязал, че трансферът на оръжие се развива в съответствие с хода на войната. Генералният секретар е уточнил, че първо важно оборудване за украинците е било противотанковото оръжие, след това гаубиците, зенитните оръдия, а по-късно и танковете.

Той е припомнил, че Полша и Словакия вече са предали на Украйна изтребители съветски тип МиГ-29.

"Ние непрекъснато обсъждаме въпроса дали са необходими модерни западни бойни самолети, както в НАТО, така и с Украйна. Очаквам тази тема да бъде обсъдена и на срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО през юни", е заявил Столтенберг.

Генералният секретар е уточнил, че не по-малко важно от доставката на оръжейни платформи е осигуряването на тяхното функциониране, което включва огромно количество боеприпаси и резервни части, както и денонощна поддръжка.

Украинската медия припомня, че по-рано британският премиер Риши Сунак се договори с холандския си колега Марк Рюте да работят по създаването на коалиция за закупуване на F-16 за Украйна. Според френския президент Еманюел Макрон страната му вече може да започне да обучава украински пилоти.