Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще проведе среща в рамките на днешния ден чрез видеоконферентна връзка, предава ТАСС. Обикновено такива срещи на представители на страните от ОПЕК се провеждат два пъти годишно, като последната се проведе онлайн на 29 юни.

Декемврийската онлайн дискусия на страните от ОПЕК се провежда в навечерието на срещата на страните от ОПЕК+, която е насрочена за 4 декември и също ще се проведе във формат на видеоконферентна връзка. Първоначално и двете събития бяха планирани да се проведат присъствено във Виена. В същото време както срещата на ОПЕК, така и последвалата среща на страните от ОПЕК+ ще се състоят в навечерието на влизането в сила на ембаргото на ЕС за доставки на руски петрол. Освен това в петък вечерта Съветът на ЕС официално потвърди решението за налагане на таван на цените на руския петрол в размер на 60 долара за барел. Тези мерки влизат в сила от 5 декември.

На пресконференция след предишната среща на ОПЕК+, която се проведе на 5 октомври, саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман отбеляза, че организацията не разбира как ще работи ембаргото върху петрола от Русия и тавана на цените за него. Според Reuters, позовавайки се на източници, предстоящите срещи на ОПЕК и ОПЕК+ ще оценят въздействието на ограничителните мерки на ЕС срещу руския петрол върху световния пазар.

Срещата на министрите от ОПЕК е насрочена за 15:00 часа българско време. Още на следващия ден, неделя, в 15:00 часа българско време е предвидено заседание на министерския мониторингов комитет на ОПЕК+, а в 16:00 часа - министерска среща на страните от организацията. Заседанието на техническия комитет на ОПЕК+, което трябваше да се проведе на 2 декември, бе отменено, съобщи за ТАСС източник в една от делегациите, без да уточнява причините за решението.

ОПЕК включва 13 държави: Алжир, Ангола, Венецуела, Габон, Иран, Ирак, Конго, Кувейт, Либия, Обединените арабски емирства, Нигерия, Саудитска Арабия, Екваториална Гвинея. Седалището й се намира във Виена. ОПЕК представлява около една трета от целия световен добив на петрол.