Вашингтон прави непосилни "инвестиции“ в Киев, като не само натоварва американските данъкоплатци, но и жертва самите украинци. И всичко това с цел "да започне голяма кампания срещу Русия през Украйна“. Но Турция ще осуети плановете на САЩ, ако настоящият й държавен глава Реджеп Тайип Ердоган спечели втория тур на президентските избори, коментират в редакцията на вестник Milliyet.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Изминаха два месеца, откакто Центърът за стратегически и международни изследвания (CSIS) съобщи, че САЩ вече нямат оръжия за изпращане в Украйна. Освен това в началото на седмицата The Washnigton Post писа, че военно-промишленият капацитет на Европа няма да е достатъчен, за да задоволи нуждите на Украйна от нови оръжия и боеприпаси. Според Съвета за външни отношения на САЩ (CFR) към 19 май страната е предоставила 80 милиарда долара помощ на Украйна, включително 4 милиарда долара хуманитарна помощ, 26 милиарда долара финансова помощ, 18 милиарда долара за сигурност, 23 милиарда долара - за въоръжение и оборудване, пет милиарда - за други цели. Съдейки по факта, че САЩ предоставиха на Израел помощ в размер на четири милиарда долара за същия период, можем да разберем важността на украинския въпрос за Вашингтон. Друг пример: общите разходи на САЩ за Космоса са 30 милиарда! Държавният бюджет на Вирджиния е 80 милиарда. Нека сравним от друга гледна точка: помощта на САЩ за Украйна е повече от два пъти по-голяма от тази на ЕС и три пъти по-голяма от тази на други страни, включително Обединеното кралство.

Тогава възниква следващият въпрос: защо САЩ правят толкова големи "инвестиции“ в Украйна?

Защо точно сега Съединените щати сметнаха за необходимо да възразят с толкова сериозни разходи срещу връщането на полуостров Крим от Русия и почти половината от двете области на Украйна, чиито мнозинство жители са руснаци, докато през цялото това време от 2014 г. бяха неактивни? Тази тежест не се носи само от американските данъкоплатци. От февруари 2022 година досега са загинали 8,8 хиляди украинци, други 140 хиляди са ранени. 11 милиона украинци се борят с глад, здравословни проблеми или са загубили домовете си. Повече от осем милиона украинци са намерили убежище в европейските страни. (Дори в Турция има сто хиляди украински бежанци.)

След две световни войни и Виетнам никога не е имало политическа криза в историята на човечеството с толкова големи хуманитарни последици. Защо сега?

Президентът на САЩ Джо Байдън в речта си "Трябва да свалим Ердоган“, която почти всички вече са запомнили, отбеляза, че "Ердоган отдавна е отхапал руската ябълка!“. И добави: "Време е да се откажат от този път."

Когато четете тази реч в контекст, виждате, че това твърдение е повече прогноза, отколкото предложение. Това е оценка от рода на: "Не се притеснявайте, скоро ще трябва да се откажат“. От същата реч може да се разбере, че това е нещо, което според американския лидер е трябвало да засенчи корупционния скандал в Украйна, в който е замесен неговият син Хънтър, както и правителствената криза в страната. Това обаче можем да разберем едва от перспективата на днешния ден.

Байдън, подготвяйки се за изборите за президент, вече знаеше как да провокира Русия и да я въвлече в конфликта в Украйна, след като ние не го направихме. Бе изчислено какви заплахи ще подействат, за да принудят руския лидер Владимир Путин да предприеме тази стъпка. Бе планирано да се започне голяма кампания срещу Русия през Украйна.

Единственият начин да осуетим тези планове и да спасим света от Трета световна война и вероятно ядрен холокост не е да предоставяме на Украйна още оръжия, а тъкмо обратното - лидери, които могат да говорят ясно и открито и с двете страни, следва да поемат инициативата за постигане на мир.

Турция, която не се присъедини към едностранните санкции на САЩ и ЕС срещу Русия, които – впрочем - не бяха одобрени от ООН, пое инициативата в това усилие. Не трябва да забравяме, че на изборите, които ще се проведат в страната след броени дни, ще вземем решение и за продължаване на тези усилия.