Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски увери, че когато партията му дойде на власт, ще се опита да предоговори споразумението за добросъседство с България. Ако инициативата се провали, то тогава ще бъде организирано гласуване в парламента в Скопие за отмяната му. Съответното Мицкоски заяви при гостуването си в предаването "Открито студио“ на македонската телевизия, пояснява скопското електронно издание "Курир“.

Мицкоски определи като "огромна и катастрофална грешка“ решението на сегашното правителство в Скопие правителство да не започне преговорите.

"За пореден път публично разпространяват фалшиви новини, т.е. манипулира собствения си народ. Ако са започнали преговорите, всичко това е за промяна на Конституцията и не трябва да имаме допълнителни условия, защото Албания няма такива“, заяви лидерът на опозицията.

 "Това, което те сгрешиха, трябва да го коригираме, това е задача на бъдещото правителство, задача на ВМРО-ДПМНЕ като бъдещо правителство е да го коригира, да предоговори и ние оценяваме, че трябва да има сериозен капацитет от страна на Европейския съюз и подкрепа от международната общност за предоговаряне на тези позиции, защото тези позиции и тези обстоятелства, в които се намира Македония сега, не предлагат европейско бъдеще“, изрази увереност Мицкоски.

По думите му "няма френско предложение, но има българско споразумение“.

"Със съставянето на новото правителство сме готови да седнем с нашата източна съседка и да предоговорим тази част, която оценяваме, че не предлага бъдеще, т.е. не предлага интеграция, а тъкмо обратното. Има опит да се отдалечи Македония от Европейския съюз и ние сме готови буквално да настояваме да седнем на масата и се надяваме, че с подкрепата на нашите приятели от международната общност ще постигнем това“, поясни Мицкоски.

По думите му, ако не срещнат разбиране от другата страна, тогава ВМРО-ДПМНЕ е готова да събере 61 депутати в парламента и да се откаже от споразумението с България, защото – по думите на лидера на ВМРО-ДПМНЕ, това споразумение "не е нито договор за приятелство, нито е договор за добросъседство, както се вижда от последното поведение от страна на източната ни съседка“.