Турция отбелязва по-решителното отношение на Швеция и Финландия по въпроса за присъединяването към НАТО, но очаква по-конкретни стъпки от тях за изпълнение на меморандума за членство в Алианса. Това съобщи пред журналисти турският външен министър Мевлют Чавушоглу след участието си в срещата в Букурещ на първите дипломати на страните от НАТО, предава ТАСС.

"Обсъдихме ситуацията с нашите колеги, изразихме очакванията си относно екстрадицията на терористи, засега няма желани резултати. Очакваме по-конкретни действия по този въпрос", подчерта Чавушоглу.

По-рано шведският министър на външните работи Тобиас Билстрьом обяви, че Швеция и Финландия са постигнали добър напредък към споразумение с Турция за приемането на скандинавските страни в НАТО.

"Вчера имахме много добра двустранна среща между Швеция, Финландия и Турция и след тази среща почувствах, че има напредък. Продължаваме напред“, заяви Билстрьом пред репортери при пристигането си за втория ден от срещата на външните министри на НАТО, която се провежда в Букурещ.